McLaren: Norris különleges, de még nem ő az új Hamilton

Forma-1, Lewis Hamilton, Lando Norris, Emilia Romagna Nagydíj
IMOLA, ITALY - APRIL 18: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes AMG Petronas congratulates Lando Norris of Great Britain and McLaren in parc ferme after the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A McLaren F1-es istállójának csapatfőnöke egyelőre nem jelentené ki, hogy Lando Norris a jövőben Lewis Hamilton nyomdokaiba fog lépni, a hétszeres világbajnok szintjéhez ugyanis még fejlődnie kell, de ehhez szerinte megvan benne a potenciál.

Lando Norris, a McLaren 21 esztendős brit pilótája bevallottan felnéz honfitársára, a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonra, mondván „hihetetlenül lenyűgöző", amit a Mercedes versenyzője eddigi pályafutása során elért. Noha Hamiltonnal ellentétben Norris nem úgy kezdte F1-es karrierjét, hogy azonnal győzelmekre és vb-címre alkalmas autóban ül, szokott arról ábrándozni, hogy egy napon ő is hasonlóan sikeres lesz. Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke szerint idővel pedig elérhet arra a szintre, ami ehhez kell, menet közben pedig nem baj, ha Hamiltontól les el ezt-azt.

Norris az idén minden eddiginél jobb teljesítményt nyújt Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

A német szakembernek nekiszegezték a kérdést, hogy megvan-e Norrisban az, ami ahhoz kell, hogy egy napon világbajnok legyen, mire ő így felelelt: „Lenyűgöző látni az elmúlt három évben mutatott fejlődését és azt is, hogy milyen teljesítményt nyújt az idén” – nyilatkozta az F1.com-nak a McLarennel az F1-ben 2019-ben bemutatkozó pilótáról.

Az embernek a megfelelő autóban kell lennie a jó pillanatban, valamint versenyzőként évi 23 alkalommal jól kell teljesítenie, nem csak néhányszor."

Seidl szerint azzal ugyanakkor Norris rosszul nem járhat, ha Hamiltont próbálja lemásolni, aki szerinte művészetté emelte a világbajnoki címek nyerését az elmúlt években. „Ha Lewis-ra nézek, azt csodálom, ahogy évről-évre hozza a szintet még olyankor is, amikor nem az övé a legjobb autó, vagy nehéz versenye van. Ilyenkor is képes visszavágni és fontos pontokat szerezni a bajnokság szempontjából. Végső soron ez jelenti a különbséget. Minden a következetességről és a teljesítményről szól" – méltatta a hétszeres világbajnokot.

Hamilton rendszerint elismerően beszél fiatal honfitársáról Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Norris az alacsonyabb kategóriákban szinte mindent megnyert, amit lehetett, 17 évesen Forma-3-as Európa-bajnok lett, 18 évesen pedig – első teljes szezonjában – a második helyen zárt a Forma-2-ben. Főnöke szerint ez is mutatja, hogy megvan benne a potenciál, fontos ugyanakkor, hogy ne a múlt sikereiből éljen.

Ez neki is lényeges, hogy a korábban és az idén elért eredmények után is leszegett fejjel menjen tovább, maradjon koncentrált és keményen dolgozzon a csapattal. Nyilván a jövőben versenyeket is nyerhet, ha csapatként előrelépünk. Biztos vagyok benne, hogy jól fogunk szórakozni és sikeresek leszünk vele."