Vágólapra másolva!
A Williams egyik főmérnöke úgy véli, Lewis Hamilton erős csapattársak oldalán is bizonyított, de a grove-i istállónál pallérozódó George Russellt is elég tehetségesnek tartja, hogy Hamiltonnal egy csapatban versenyezzen. A hétszeres világbajnok volt csapattársa, Jenson Button viszont Max Verstappent méltatta.

A Forma-1-es pilóták egyik legfontosabb mércéje, hogy miként szerepelnek a mindenkori csapattársuk ellen, de a verseny nem csak a pilóták, hanem a mérnökök szintjén is zajlik. A napjainkban már a Williams vezető teljesítménymérnökeként dolgozó Dave Robson testközelből is láthatta a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton munkáját, igaz, a garázs másik oldaláról.

Hamilton formája bosszantó lehet a mindenkori csapattársának Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Robson korábban a McLarent erősítette, már fiatalon megismerte Hamiltont, amikor az F1-es bemutatkozása előtt aerodinamikai tesztekkel bízták meg őt az Elvington repülőtéren. Robson később Hamilton csapattársát, Heikki Kovalainent segítette teljesítménymérnökként, majd 2010-től Jenson Button versenymérnöke lett.

– nyilatkozta Robson a hétszeres világbajnokról a GPfans.com-nak. – Néhány éve már nem dolgoztam vele, de mindig is volt benne valami. Valami különleges készség, amit nem igazán lehet meghatározni. Ez már akkor is nyilvánvalóvá vált, amikor még csak egy kölyök volt.”

Robson felidézte, hogy Hamilton már fiatalon sem rajongott a tesztelésért, ez manapság is így van, ritkaságszámba ment, hogy nemrég önként részt vett a Pirelli imolai gumitesztjén, a brit szakember viszont ezt nem rótta fel honfitársának.

„A legtöbb srác kiugrik a bőréből attól, hogy F1-es autóba ülhet, még akkor is, ha csak az elvingtoni kifutópályán mehet. Ő viszont rögtön az elejétől más volt, megvan a tehetsége és a remek hozzáállása, úgyhogy le a kalappal előtte.”

Dave Robson korábban a McLarennél dolgozott, most a Williams csapatát erősíti Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Hamilton eddig minden csapattársát legyőzte, csupán két szezon adódott, amikor vereséget szenvedett, 2011-ben Jenson Buttontól, 2016-ban pedig Nico Rosbergtől. Robson nem is tagadta, hogy nem volt egyszerű legyőzni a versenyzőt, aki manapság már minden idők legsikeresebb pilótája. „Az biztos, hogy elég bosszantó tud lenni a garázs másik oldalán, de rendkívül tehetséges” – mondta.

Robson harmadik éve figyeli George Russell fejlődését is, a 23 esztendős versenyző az egyik jelölt a Mercedes egyik 2022-es ülésére, valószínűleg Hamilton esetleges csapattársaként, mivel Hamilton jelezte, hogy szeretné meghosszabbítani az idén lejáró szerződését.

„Az biztos, hogy vannak köztük hasonlóságok, ez rögtön az első alkalommal világos volt, amikor megismertem George-ot – vélte Robson. – A tehetsége megvan. Nagyon közel jár Lewishoz és van benne potenciál, az biztos.”

Button szerint Verstappen a legtehetségesebb

A múlt hétvégi Spanyol Nagydíj során Hamilton korábbi csapattársa, a 2009-es világbajnok Jenson Button is kifejtette a véleményét, elsősorban az idei trófeáért küzdő Max Verstappen és Hamilton kontextusában. Megosztó álláspontot fogalmazott meg.

Button szerint Verstappen tehetségesebb, de Hamilton egyelőre sokoldalúbb versenyző Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Max roppant tehetséges. Ha pusztán a képességeket nézzük, akkor az összes versenyző közül talán Verstappen a legtehetségesebb – nyilatkozta a Sky Sports műsorában. – Tudom, hogy sokan nem fognak egyetérteni velem, de ez az én véleményem. Ha a tapasztalatot is hozzávesszük és a versenyek megközelítését, akkor Hamilton a leginkább felkészült versenyző. Ha viszont csak a tehetséget, akkor Verstappennél kötünk ki.”