Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt újabb átszervezéseket kellett eszközölni a Forma-1-es versenynaptárban, így a Kanadai Nagydíj helyére beugró Török Nagydíjat nem fogják tudni megrendezni júniusban, tavaly után pedig ismét két futam lesz Ausztriában.

A vírushelyzet romlásának következtében több, F1-es csapatnak otthont adó ország is szigorú utazási korlátozásokat vezetett be Törökországgal szemben, így a sportágnak is lépnie kellett. A Török Nagydíj eredetileg nem szerepelt az idei versenynaptárban, a törölt Kanadai Nagydíj helyett azonban beugróként végül csak helyet kapott, hogy aztán jelen állás szerint mégse versenyezzen Isztambulban a mezőny.

Tavaly igazi káoszfutamot hozott az isztambuli verseny Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2020 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Az F1 közleményben arról számolt be, hogy elhalasztja a június 11-e és 13-a közé tervezett Török Nagydíjat, amelynek szervezői arra kérték a sportág irányítóit, hogy amennyiben lehetséges, keressen egy későbbi időpontot az idei szezonban az isztambuli futam megtartására. A futam halasztása mellett más változások is történtek, a keletkezett lyukat ugyanis betömte az F1, mégpedig úgy, hogy

a Francia Nagydíjat egy héttel előbbre hozta június 20-ára, a július 4-i Osztrák Nagydíj elé, a Francia Nagydíj eredeti helyére pedig beszúrt még egy futamot a Red Bull Ringre, amely tavalyhoz hasonlóan a Stájer Nagydíj nevet kapta.

Ezzel június végén létrehoztak egy újabb tripla hétvégét, azaz sorozatban három versenyt rendeznek, de legalább egyelőre tartják a 23 futamos ütemtervet.

„Hálásak vagyunk a törökországi promóternek az elmúlt napokban nyújtott támogatásért és annak felismeréséért, hogy a jelenlegi utazási korlátozások lehetetlenné tették a futam júniusi megrendezését. Ugyanennyire hálásak vagyunk a Francia Nagydíj promóterének a rugalmasságáért, illetve az ausztriai promóternek a lelkesedéséért, hogy rövid időn belül két versenyt rendez a tavalyi duplázás nagy sikere után" – áll az F1 közleményében.

Az F1 kiemelte, hogy a koronavírus miatti helyzet folyamatosan változik, ők pedig nyomon követik ezt.

Tavaly Hamilton nyerte a Stájer Nagydíjat Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

„Mindannyian vártuk, hogy versenyezzünk Törökországban, de az utazási korlátozások azt jelentik, hogy ezt júniusban nem tehetjük meg. A Forma-1 ismét megmutatta, hogy képes gyorsan reagálni a fejleményekre és megoldást találni.

Szeretném megköszönni a törökországi promóternek és hatóságoknak az erőfeszítéseiket, illetve a franciaországi és ausztriai promóternek a sebességet, rugalmasságot és lelkesedést a megoldás tető alá hozásában" – nyilatkozta Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója.

Noha a Török Nagydíj szervezői szeretnék az év későbbi szakaszában megtartani a versenyüket, erre a sűrű menetrend miatt valószínűleg csak akkor lesz lehetőségük, ha további futam, vagy futamok esnek ki, amire azért megvan az esély.

A Francia Nagydíj nézői bizonyára nem örülnek

Aligha boldogok a paul ricardi futam dátumának megváltoztatásától azok, akik már megvették a jegyüket a franciaországi nagydíjhétvégére, vagy csak mondjuk megtervezték az utazást és lefoglalták a szállásukat, kivették a szabadságukat.

Legutóbb tavalyelőtt rendezték meg a Francia Nagydíjat Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A Francia Nagydíj promótere által kiadott közleményben az áll, hogy az elkövetkező napokban fogják meghatározni a rendezvény látogatásakor érvényben levő biztonsági protokollt, Eric Boullier, a pálya ügyvezetője pedig leszögezte, hogy továbbra is a legjobb élményt szeretnék nyújtani a szurkolóknak, miközben megértik, hogy a dátum megváltoztatása rájuk is hatással van, ezért elnézést kérnek.

A közlemény hangsúlyozta, hogy az eddig megvásárolt jegyek az új időpontra is érvényesek, azoknak pedig, akik nem tudnak eljönni az eseményre, visszatérítik a belépő árát. Erről is az elkövetkező napokban nyújtanak tájékoztatást.

Grosjean nem megy bemutató köröket a Mercedesszel

A Francia Nagydíj időpontjának megváltoztatása még egy negatívumot vonzott magával: Romain Grosjean nem fog tudni bemutatóköröket teljesíteni a versenyhétvégén a Mercedes 2019-es autójával, mivel azon a hétvégén az IndyCarban fog versenyezni. A Mercedes ugyanakkor gyorsan igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a francia pilótának beígért tesztnapot így is megtartják majd, noha ez a Grosjeant látni vágyó szurkolókon aligha segít.