Vágólapra másolva!
A Spanyol Nagydíjon is kalandos versenyt futottak a Haas pilótái, de a küszködő sereghajtó ezúttal sem az eredményekkel tűnt ki a mezőnyből.

Mick Schumacher és Nyikita Mazepin is felhívta magára a figyelmet a Spanyol Nagydíj során, de a Haas idei versenyképességének megfelelően ezúttal sem az eredményeikkel tették ezt. A német pilóta az időmérő után még optimista lehetett, mert a Portugál Nagydíjhoz hasonlóan a spanyol helyosztón is megelőzte Nicholas Latifit, a futam viszont már nem alakult jól a számára.

Mazepin ezúttal a Mercedesnek volt útban Forrás: Getty Images/Eric Alonso/Eric Alonso

Schumacher csak csapattársát, Nyikita Mazepint tudta megelőzni, két-két kör hátránnyal fejezték be a versenyt, még a verseny elején dupla kerékcserét végrehajtó Williamsektől is kört kaptak. Ráadásul, Schumacher az első bokszkiállása során pontatlanul állt meg és a bahreini teszten történtekhez hasonlóan kishíján elütötte az emelőt tartó szerelőjét, ezért később elnézést kért.

„Sajnos nagy ijedtség volt a bokszkiállás során. Szerencsére mindenki rendben van, de semmiképpen sem szeretnénk ilyesmit – ismerte el Schumacher. – Utána bosszantott, hogy ez megtörtént velem és veszélybe sodortam a csapatot, ezt nagyon sajnálom."

Mazepin közben a Mercedes felháborodását váltotta ki,

miközben Max Verstappen első bokszkiállása után Lewis Hamilton igyekezett, hogy megtartsa a vezetést, és Toto Wolff szerint a lekörözött orosz versenyző nem állt félre időben a Mercedes elől. Wolff a versenyigazgatónak, Michael Masinak is panaszkodott a rádión, amit az F1-es közvetítések során először a közönség is hallhatott.

„Michael, kék zászló! – követelte Wolff, hogy jelezzenek Mazepinnek. – Michael, a srác miatt el fogjuk veszíteni a vezetést!” Az ausztrál versenyigazgató a Reuters szerint elmondta, nagyon ritkán hall Wolff felől a rádión, de lehetséges, hogy

a továbbiakban ez gyakoribb lesz, mert az F1-ben már tervezik, hogy a csapatfőnökök és a versenyigazgató közötti rádiózást is nyilvánossá teszik.

„Egy F1-es bizottsági ülésen beszéltünk erről tavaly, így a [nézők] is hallhatnák a bokszfal és a köztünk lévő kommunikációt, ami megszokott része a munkánknak – nyilatkozta Masi. – A csapatokat tájékoztattuk, hogy ez a hétvége az első, amikor élő adásba is bejátszhatják” – tette hozzá.

Schumacher hibája

Mazepin végül nem befolyásolta az eredmény alakulását, a szurkolók viszont így is értékelték a szereplését, és – gyaníthatóan viccből – a mezőny negyedik legjobb versenyzőjének választották őt Lewis Hamilton, Max Verstappen és Charles Leclerc mögött. Ez még az orosz pilóta arcára is mosolyt csalt, de az Instagramon egy sztoriban köszönetet mondott a szavazatokért.