Vágólapra másolva!
Romain Grosjean a Francia Nagydíjon, majd annak helyszínén, egy egynapos teszten vezetheti a 2019-es világbajnok Mercedest, miután Toto Wolff nem akarta, hogy tavalyi horrorbalesete legyen a francia pilóta utolsó emléke egy Forma-1-es autóban.

Az ígéretből tényleg valóság lett: a Mercedes tesztlehetőséget adott a Forma-1-ből tavaly, horrorisztikus bahreini bukása után távozó Romain Grosjeannak, hogy ne a lángok közül való menekülés legyen a francia pilóta utolsó emléke egy F1-es autóban. Az azóta az IndyCarban versenyző Grosjean ráadásul nemcsak tesztelheti, hanem hazai pályán, remélhetőleg honfitársai előtt bemutatóköröket is megtehet majd Lewis Hamilton 2019-es világbajnok autójával.

Grosjean a Mercedes overáljában Forrás: Mercedes

A baleset után nem sokkal világossá vált, hogy a mindkét kézfején égési sérüléseket szenvedő Grosjean nem fog felépülni a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra, azaz nem fog tudni méltón búcsút inteni az F1-nek. Az összesen 179 futamon rajthoz álló, azokon 10 dobogós helyezést szerző pilóta azonban közvetve már Bahreinben ígéretet kapott Toto Wolfftól, a Mercedes csapatfőnökétől, hogy amennyiben nem tud vezetni a tavalyi utolsó futamon, egy Mercedesben búcsúztathatja majd el F1-es karrierjét.

Wolff pedig állta a szavát, Grosjeant március 30-ra meghívta a Mercedes brackely-i gyárába, ahol a francia pilóta üléspróbán vett részt és egy teljes napot eltöltött a Mercedes szimulátorában, hogy felkészüljön a 2019-ben 15 versenyt nyerő, 10 pole pozíciót szerző, mind az egyéni, mind a konstruktőri világbajnoki címet megnyerő W10-es vezetésére.

A csapat egy egész napos tesztet biztosít Grosjeannak a franciaországi Paul Ricardon június 29-én, de előtte még június 27-én, a Francia Nagydíjon bemutatóköröket tehet meg az autóval.

Amennyiben nézők is lehetnek majd az eseményen, Grosjean honfitársai előtt körözhet a W10-essel.

Toto Wolff betartotta, amit ígért Forrás: Mercedes

„Annyira izgatott vagyok, hogy visszaülhetek egy Forma-1-es autóba. Különleges lehetőség ez nekem, az pedig egyedülálló tapasztalat lesz, hogy egy világbajnok Mercedest vezethetek – olvashatók Grosjean szavai a Mercedes közleményében. – Nagyon hálás vagyok a Mercedesnek és Totónak a lehetőségért.

„Boldogan támogatjuk Romaint ezzel a különleges lehetőséggel – mondta Wolff. – Az ötlet először akkor vetődött fel, amikor úgy nézett ki, hogy befejezi a Forma-1-es pályafutását, mi pedig nem akartuk, hogy a baleset legyen az utolsó Forma-1-es autóban töltött pillanata. A Forma-3-as bajnoki címe óta ismerem Romaint. Hosszú és sikeres karrierje volt az F1-ben, mi pedig azt akartuk, hogy az utolsó emlékeit egy világbajnok autóban szerezze. Izgatottan várom, hogy milyenek lesznek a visszajelzései a W10-esről."

Már az üléspróba is megvolt Forrás: Mercedes

„Romain balesete emlékeztetett minket a veszélyekre, amelyekkel ezek a srácok minden alkalommal szembenéznek, amikor beülnek a pilótafülkébe, valamint megmutatta, hogy milyen elképesztő fejlődésen ment keresztül a biztonság az évek alatt. Tudom, hogy az F1 közössége is üdvözölni fogja Romain visszatérését a pályára" – tekintett előre a csapatfőnök.

Az idén már a Dale Coyne Racinggel az IndyCarban versenyző, eddig két futamon rajthoz álló Grosjean F1-es búcsúját Lewis Hamilton is üdvözölte. „Nagyon boldog vagyok, hogy Romain újra F1-es autót vezethet a tavalyi balesete után. Amikor megtörtént, mindannyian imádkoztunk érte, majd nagy megkönnyebbülést jelentett látni elsétálni őt a baleset helyszínéről. Már várom, hogy Franciaországban ismét találkozhassak vele és üdvözölhessem őt a csapatban a hétvégére. Jobb lesz, ha vigyáz majd az autómra!"