A Mercedes már idén lecserélné Bottast?

Forma-1, Portugál Nagydíj, Valtteri Bottas, Mercedes
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas reacts after finishing third in the Portuguese Formula One Grand Prix race at the Algarve International Circuit in Portimao on May 2, 2021. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Brit lapértesülés szerint a Mercedesnél elégedetlenek Valtteri Bottas szereplésével, és a 2020-as Szahíri Nagydíj óta már azt is tudják, hogy ki lehetne a finn pilóta utódja a világbajnok csapatnál.

Kontrasztosan indult a 2021-es F1-es szezon a Mercedes pilótái számára, hiszen Lewis Hamilton két győzelemmel és egy szerencsés második hellyel vezeti a világbajnoki pontversenyt, Valtteri Bottasnak viszont csak két harmadik hely és egy kiesés jutott. Az imolai baleset ugyan nem az ő hibája volt, de Toto Wolff csapatfőnök azt mondta, „az első 30 köre” rossz volt, ezért küzdött csupán a pontszerzésért a dobogós pozíciók helyett.

Bottas 9 futamgyőzelmet szerzett eddig a Mercedesszel, Verstappen az általában gyengébb Red Bull-lal is 11-nél jár Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Bottas a Portugál Nagydíjon megszerezte a pole pozíciót, de Hamilton simán megnyerte a versenyt, úgy is, hogy Max Verstappent és csapattársát is a pályán kellett megelőznie. A finn pilóta később alulmaradt a Red Bull versenyzőjével szemben is, bár ebben már egy szenzorhiba is szerepet játszott,

a szereplése alapján a dobogó alsó foka reális eredménynek tűnt.

A 31 esztendős pilóta 2017 óta a Mercedes versenyzője, egyszer sem tudta hosszabb távon megszorítani Hamiltont, de ettől függetlenül mindig meghosszabbították az egyéves szerződését. Hamilton jelezte, hogy jövőre is maradna a csapatnál, az viszont nem biztos, hogy a finn pilótának is felajánlják ezt.

A Daily Mailnek nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő Mercedes-mérnök, aki arra utalt, hogy George Russellben látják a jövőt a csapatnál, főleg a 2020-as Szahíri Nagydíj után, ahol Hamilton helyetteseként a brit pilóta alig maradt el Bottastól az időmérőn, majd a rajttól vezette a versenyt egészen addig, amíg egy bokszutcai hiba miatt vissza nem esett.

– nyilatkozta a mérnök. A lap a cikkben arról írt, hogy a Mercedes akár már a szezon vége előtt lecserélheti Bottast, ezzel kapcsolatban viszont még a névtelen informátort sem idézik.

Bottas a pole-ból vezette a Portugál Nagydíjat, de végül csak 3. lett Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Egy ilyen lépés rendkívül szokatlan lenne a Mercedestől, Wolff alapvetően a stabilitás híve, ráadásul Russell tavaly nem fért el rendesen az autóban, az idei szabályok pedig nem tették lehetővé, hogy a Mercedes átalakítsa a pilótafülkét, így meglepő lenne, ha ezzel dacolva több versenyre is beültetnék őt a W12-be.

Brit fiatal a Szahíri Nagydíjon és a Williamsnél mutatott időmérős teljesítményével jó benyomást keltett,

de az eddigi versenyei során elpuskázta a ritka pontszerzési lehetőségeit, az imolai versenyhétvégén pedig balesetet okozott, pont Bottast ütötte ki a pályáról.

Éles kritikákat fogalmazott meg ellenfelével szemben, később viszont kénytelen volt bocsánatot kérni a viselkedéséért, miután Wolff elbeszélgetett vele és jobb belátásra tért. Russell azt mondta, a történtek nem befolyásolták a kapcsolatát a Mercedesszel, úgy érezte, talán még meg is erősítette.