Wolff elmondta véleményét arról, hogy a Red Bull a Mercedes motormérnökeire pályázik

Forma-1, Christian Horner, Red Bull, Toto Wolff, Mercedes, Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 26: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Mercedes GP Executive Director Toto Wolff talk in the Paddock during practice ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 26, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedesnél nem aggódnak azon, hogy a Red Bull az ő motorrészlegüktől is igyekszik elcsábítani szakembereket a most épülő saját motorrészlegéhez. A címvédő istálló csapatfőnöke szerint a pénz nem minden.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem aggódik amiatt, hogy a Red Bull a jövőben még több szakembert elcsábíthat a motorrészlegüktől, ezáltal meggyengítve őket. Persze az osztrák üzletember tisztában van vele, hogy mindig is lesz mozgás a csapatok között, és megérti Christian Hornert is, ha nagy fizetéssel csalogatja a Red Bull most épülő Milton Keynes-i motorrészlegéhez az alkalmazottakat.

Horner és Wolff a színfalak mögött is komoly kötélhúzást folytat Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Miután a Red Bull úgy döntött, hogy saját motorrészleget hoz létre központjában a 2025-ben érkező új motorszabályokat szem előtt tartva, sikerült szerződtetnie a Mercedes brixworth-i motorrészlegének egyik vezető mérnökét Ben Hodgkinson személyében. Helmut Marko és Christian Horner igyekeztek hangsúlyozni, hogy a jövőben további átigazolások is várhatóak, Wolff azonban nem aggódik emiatt, és arra sem számít, hogy jelentős fizetésemelésbe kell kezdenie, hogy megtartsa az alkalmazottait.

– nyilatkozta Portugáliában. – El fogunk veszíteni egyeseket, míg másokat megnyerünk magunknak. Végső soron azonban hiszek a Mercedes filozófiájában és hiszek benne, hogy igazán jó munkaadók vagyunk. Ez egy olyan munkahely, ahol nagy a nyomás, ugyanakkor nagyon szórakoztató is. Büszkék lehetünk erre és támaszkodhatunk rá. Mindig lesz ide-oda mozgás. Mondjuk úgy, hogy értem, Christiannak mi a célja. Fel akar építeni egy struktúrát, ilyenkor pedig néha nagy összegekről kell csekket írni. De ez rendben van."

Ben Hodgkinson maga kereste meg a Red Bullt, hogy szeretne az új projekten dolgozni Forrás: Mercedes

Wolff mindemellett elismerően beszélt a Red Bull tervéről, amelynek keretein belül az energiaitalos csapat saját motort szeretne építeni, 2025-ig pedig a Hondától megvásárolt erőforrásokat házon belül csiszolgatná. „Amit a Red Bull és Christian csinál, az elég okos dolog. Az egyik oldalon a saját erejükre támaszkodnak és felállítanak egy motorrészleget, a másik oldalon pedig képesek a Honda know how-jára és szellemi tulajdonára támaszkodni. Mindezt anélkül, hogy becsuknák a kaput egy nagy autógyártóval történő partnerség előtt. Ez win-win szituáció, nincs mit veszíteniük."

Wolff szerint az F1 iránt érdeklődő Volkswagen-csoport egyik márkája is lehet majd akár a Red Bull partnere az új motorszabályok érkezésétől kezdve.

„Egyik oldalról meg akarják valósítani a saját erőforrásukat, de nem titok, hogy a Volkswagen-csoport a két márkájával a Forma-1 felé kacsintgat és részt vesz a megbeszélésekben. A Red Bull bármikor eldöntheti, hogy kitart a saját motorja mellett, vagy összeáll az egyik top német gyártóval."

A Red Bull Milton Keynes-ben húzza fel motorrészlegét Forrás: Getty Images/2020 Marc Atkins/Marc Atkins

Wolff hangsúlyozta, hogy ő sem tud semmit és nem is az ő dolga, de azt mindenki látja, hogy a Volkswagen az Audival vagy a Porschéval beszállhat, hiszen érdeklődik az F1 iránt. Amennyiben pedig ez így lesz, komoly segítség lehet az, hogy a Red Bull motorgyárának már nagy tapasztalata lesz a Honda rájuk hagyott erőforrásaival.

Christian Horner a Sky Sportsnak kijelentette, egyelőre nem tárgyalnak más gyártóval, de a jövőben bármi megtörténhet.