Räikkönen a kormánnyal babrált, figyelmetlenségből ment neki csapattársának - videó

Forma-1, Kimi Räikkönen, Portugál Nagydíj, Alfa Romeo
Kimi Raikkonen of Alfa Romeo Racing ORLEN crash during race of Portuguese GP, third round of Formula 1 World Championship in Autodromo Internacional do Algarve, Mexilhoeira Grande, Portimao, Algarve, 2 May 2021 (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A mezőny legrutinosabb tagjától különösen szokatlan figyelmetlenség vetett véget Kimi Räikkönen Portugál Nagydíjának. A 2007-es világbajnok nem is tagadta, hogy ezt bizony nagyon benézte.

Meglehetősen kezdő hibával vetett véget egyetlen megtett kör után saját versenyének Kimi Räikkönen a Portugál Nagydíjon, miután puszta figyelmetlenségből nekiment csapattársának. Az Alfa Romeo 41 esztendős finn pilótája ezek után nem is nagyon tudott mit mondani azon kívül, hogy vállalta a teljes felelősséget, illetve hálát adott azért, hogy legalább Antonio Giovinazzi futamát nem tette tönkre.

Az ütközés

Räikkönen a 15. helyről kezdte meg a Portugál Nagydíjat, majd a rajt után két helyet javított, így az első kör végén már a 13. pozícióból támadhatta az előtte autózó csapattársát. Giovinazzi védekezésképp a célegyenes jobb oldala felé húzódott, a 2007-es világbajnok pedig követte őt, ám amikor szélárnyékban közvetlenül mögé ért, ahelyett, hogy balról elment volna mellette, nemes egyszerűséggel nekiment.

Első ránézésre úgy tűnt, hogy a szélárnyék tréfálta meg a finnt, aki nem számított arra, hogy ennyire hirtelen megindul az autója, utólag azonban kiderült, hogy Räikkönen egyszerűen figyelmetlen volt. „Tulajdonképpen az én hibám volt.

– mondta kertelés nélkül a Sky Sportsnak.

„Az első szárny beragadt az autó alá, emiatt csak egyenesen tudtam menni ki a kavicságyba. Az egyetlen pozitívum, hogy Antonio autója legalább nem sérült meg" – idézte az Alfa Romeo Twitter-oldala Räikkönent.

Räikkönen letört első szárnnyal robog a kavicságy felé Forrás: NurPhoto via Getty Images/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Giovinazzi egyébként nem is nagyon érzékelte, hogy mi történt mögötte. „A csapat mondta, hogy [Räikkönen] valamit állított a kormányon. Van ilyen, szerencsére nem kaptam defektet. Egy kicsit éreztem az ütést, de nem nagyon, úgyhogy csak a defekt miatt aggódtam, de végül minden rendben volt" – összegzett az olasz.

Räikkönennek egyébként a kiesés után is volt miért izgulnia, az imolai sportfelügyelők ugyanis vasárnap déli 11 órától vizsgálták felül az imolai büntetését, majd jóval a portugál futam leintése után közölték az ítéletet, amely szerint helybenhagyták a két héttel ezelőtti, Räikkönent a 9. helytől megfosztó szankciót. Amennyiben azonban változtattak volna, a finn versenyző akár úgy is pontoknak örülhetett volna Portugáliában, hogy alig egy kört ment a versenyen.