Vágólapra másolva!
A Portugál Nagydíj sem múlik el anélkül, hogy Kimi Räikkönen ne bonyolódna érdekes rádióbeszélgetésbe a mérnökével. Ezúttal azt kifogásolta, hogy nem tájékoztatták megfelelően a forgalomról az időmérő során.

Legtöbbször a versenyzőkön csattan az ostor, amikor akaratlanul is feltartják ellenfeleiket az időmérők során, gyakran bírálják is őket ezért, de Nyikita Mazepin vitatott előzései után Kimi Räikkönen példája is megmutatta a Portugál Nagydíj helyosztóján, hogy nem mindig könnyű a pilóták és a mérnökök dolga sem.

Räikkönen a rádión kifogásolta, hogy pontatlan információt kap Forrás: Antonin Vincent / DPPI

Az Alfa Romeo versenyzője az első Q2-es etapja végén, a levezető kör során folyamatosan hallhatta, hogy a mért kört kezdő Fernando Alonso mennyivel halad mögötte és milyen ütemben közelít hozzá, Räikkönen le is húzódott egykori csapattársa útjából, az viszont megzavarta őt, hogy mérnöke csak későn szólt arról, hogy nem Valtteri Bottas, hanem Carlos Sainz érkezik mögötte versenytempóban.

Räikkönen a Mercedes érkezésére számított, és amikor feltűnt mögötte a Ferrari, alig tudott kitérni az útjából a kanyar belső ívén.

Ezt nem is hagyta szó nélkül: „Azt mondtad, hogy Bottas is nyomja, amikor Sainz utolért, már nem tudtam hova menni a k**** kanyar közepén – mérgelődött, ezt mérnöke nyugtázta is, de Räikkönen folytatta. – Pontosnak kell lenned, hogy ki fut mért kört és ki nem. Nem olyan rohadt nehéz látni ezt. Van elég emberünk ahhoz, hogy valaki átlássa, mi történik.”

A finn pilóta később futott még egy etapot, de így is majdnem 0,6 másodperccel kikapott a 12. helyezett Antonio Giovinazzitól, és csupán a 15. helyről rajtolhat. Elismerte, nem ilyen eredményre számított, de a mért köreit látva nem lepte meg, hogy nem tudott versenyképesebb lenni.

– mondta a 2007-es világbajnok, aki tavaly a Portugál Nagydíjon mutatta be az év akcióját azzal, hogy a nedves pályán 10 helyet javított a rajt után. Úgy véli, idén nehezebb dolga lesz.

Räikkönen a harmadik szabadedzésen egy megpördülést is bemutatott

„Kétlem, hogy ez megismétlődhet, mert normális körülmények között, száraz pályán ez lehetetlen, de [vasárnap] újra megpróbáljuk, aztán majd meglátjuk, hogy mi sikerül. Az biztos, hogy nem lesz könnyű verseny, de a körülmények mindenkinek egyformák. Mindent bele fogunk adni” – ígérte.