A kanadai futam törlése után sincs veszélyben a Mexikói és az USA Nagydíj

Forma-1, Mexikói Nagydíj, rajt, Vettel, Leclerc, Hamilton, Ferrari, Mercedes
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of Mexico, Start, #16 Charles Leclerc (MCO, Scuderia Ferrari Mission Winnow), #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari Mission Winnow), #33 Max Verstappen (NLD, Aston Martin Red Bull Racing), #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas Motorsport), | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A mexikói verseny promótere, valamint a Forma-1 is reagált a Kanadai Nagydíj törlésére, és leszögezték, hogy a mexikóvárosi és az austini futamot továbbra is szándékukban áll megrendezni. Brazíliát viszont nem említették meg.

Szerdán hivatalossá vált, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is elmarad a Kanadai Nagydíj, egyúttal az is kiderült, hogy helyette Isztambulba látogat majd a mezőny. Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a másik három, a tervek szerint októberben, illetve novemberben tartandó amerikai viadallal.

A Mexikói Nagydíj promóterei leszögezték, náluk egyelőre minden a tervek szerint halad Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Az október 24-én esedékes USA, valamint az egy héttel későbbi Mexikói Nagydíjjal kapcsolatban pozitív hírek érkeztek, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy népességarányosan mindkét országban kevesebb a napi új koronavírus-fertőzött, mint Kanadában. Különösen a latin-amerikai ország áll sokkal jobban, így az ottani futam szervezői rögtön leszögezték, hogy arrafelé minden a tervek szerint halad.

– szól a promóterek közleménye. – A döntés, miszerint Kanadában nem tartják meg az eseményt, bizonyos, az országot érintő intézkedések miatt született meg, mint például az utazási és belépési korlátozások vagy a kötelező kéthetes karantén.”

Az Amerikai Egyesült Államok már nem áll sokkal jobban a napi esetszámokkal, mint északi szomszédja, de a Forma-1-nek otthont adó Texas államban az átlagnál kevesebb a megfertőződés, és népességarányosan pénteken körülbelül feleannyian kapták el a vírust, mint Kanadában. A mexikói promóterek a Forma-1 közleményét is idézik, ami a mexikóvárosi mellett az austini forduló helyzetét is egyértelműsíti.

Azon dolgoztunk az illetékes promóterekkel, hogy a mexikói futamot meg lehessen tartani. Hatalmas show-val készülnek, mi pedig izgatottan várjuk, hogy ellátogassunk ezekre a helyszínekre.”

A jelenlegi helyzetet látva a mexikóiak joggal lehetnek optimisták, sőt, jelenleg az a céljuk, hogy szurkolókat is beengedhessenek a hétvégére. Azonban fél év alatt még rengetegszer változhat a szituáció, így folyamatosan vizsgálják az adatokat.

A Forma-1 tájékoztatása alapján az USA Nagydíjat sem fenyegeti veszély Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Továbbra is együtt dolgozunk a helyi és a szövetségi hatóságokkal, és figyeljük a helyzetet annak érdekében, hogy minden részvevő számára a lehető legjobb és legbiztonságosabb körülményeket teremtsük meg. A Mexikói Nagydíj promótereiként optimisták vagyunk, hogy

A Mexikói Nagydíj után egy héttel lenne esedékes a Brazil Nagydíj, ám az interlagosi versennyel kapcsolatban egyelőre nem érkezett közlemény. A három ország közül a dél-amerikaiak lehetnek a legpesszimistábbak, ugyanis jelenleg a napi fertőzésszámot tekintve még Kanadánál is rosszabb a helyzet.