Nem ellenzik a pilóták a sprintfutamokat, de kevesen lelkesednek érte

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Charles Leclerc, Ferrari, Sergio Pérez, Red Bull
IMOLA, ITALY - APRIL 18: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF21 leads Sergio Perez of Mexico driving the (11) Red Bull Racing RB16B Honda during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem fogalmaztak meg egyértelmű kritikát a Forma-1-es pilóták a napokban bejelentett sprintfutamok kapcsán, de Sebastian Vettel és Lewis Hamilton nem is méltatta az újdonságot.

A tervek szerint idén három alkalommal megváltozik a Forma-1-es versenyhétvége lebonyolítása, péntek délutánra került a jelenleg ismert időmérő edzés, ami egy szombati kvalifikációs sprintfutam rajtsorrendjét határozza majd meg. A sprintfutam első három helyezettje 3-2-1 pontban részesül, a befutó kialakítja a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét.

Leclerc örül, hogy 100 km-ig padlógázzal vezethetik az autókat Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

A módosítást egyelőre kísérleti jelleggel, várhatóan három helyszínen vezetik be, az első a Brit Nagydíjon esedékes, az idei próbák eredményétől függően döntenek arról, hogy hosszabb távon is megtartják-e ezt a formátumot. Az újítást a Forma-1 jogtulajdonosa erőlteti, a csapatok némi anyagi kompenzáció után belementek, a pilóták viszont nem igazán lelkesednek az ötletért.

A fordított rajtrácsos versenyek tervével ellentétben éles kritikát nem fogalmaznak meg,

ez viszont valószínűleg nem azt mutatja, hogy egyetértenek a koncepcióval, hanem azt, hogy nem keresik a konfliktust a Liberty Mediával. Sebastian Vettel a Sky Sportsnak utalt arra, hogy nem lelkesedik a sprintfutamok terve láttán.

„Nyilvánvalóan eldöntötték már, úgyhogy kipróbáljuk. Talán két magyarázat is van, a hivatalos az, hogy így érdekesebb lesz a versenyzés. Meglátjuk, hogy így lesz-e, remélem, igen. Ha így alakul és az embereknek tetszik, akkor talán mindannyiunknak alkalmazkodni kell. Ha viszont nem szeretik majd, akkor vissza kellene vonnunk” – mondta.

„Remélhetőleg az autók közelebb kerülnek egymáshoz és akkor majd nem kell még több ilyen dolgot kitalálni, de nyitott vagyok, majd meglátjuk, mi sül ki ebből” – nyilatkozta az Aston Martin versenyzője.

Hamilton és Vettel nem lelkesedett a sprintfutamok miatt Forrás: Getty Images/Xpb Images

A mezőny másik rutinos és rendkívül sikeres tagja, Lewis Hamilton sem volt elragadtatva, az FIA sajtótájékoztatóján azt mondta, nem ismeri a terv részleteit, majd arra célzott, hogy az elképzelés pont nem ott segít, ahol valóban szükség lenne rá.

Monaco például gyönyörű hely, de a verseny nem feltétlenül izgalmas. Tetszik, hogy nyitottan gondolkodnak és változtatnak, remélem, hogy sok tanulságot levonnak majd a kísérleti hétvégékből és ezeket a továbbiakban is hasznosíthatjuk.”

Akadnak lelkesebb versenyzők is, Charles Leclerc szívesen kipróbálja a sprintfutamokat, fontosnak tartja, hogy a nagydíj szerepe ne értékelődjön le, és rámutatott, hogy ez újszerű kihívást jelent nekik, mert egy szabadedzés után rögtön a sprintfutam rajtsorrendjéről döntő időmérő edzés következik.

„Az is jó dolog a sprintfutammal kapcsolatban, hogy végre az egész versenyen, 100 kilométer folyamán a határokig hajszolhatjuk az autót. Ez nekünk, versenyzőknek jó lehet, aztán majd meglátjuk, hogy ez a shownak jót tesz-e vagy sem, mert végül is, ez a legfontosabb. A vasárnapi verseny a hétvége leglényegesebb eseménye marad.”