Vágólapra másolva!
Már szelídebben tekint vissza az imolai balesetére George Russell, a brit pilóta elismeri, hogy jobban kellett volna vigyáznia Valtteri Bottas megelőzésekor, de leszögezte, újra támadná ellenfelét.

Nagy balesettől volt hangos a Forma-1 közvéleménye a két héttel ezelőtt rendezett Imolai Nagydíj óta, George Russell a pálya nedves részére hajtva megcsúszott, és nagy sebességgel kiütötte a pályáról Valtteri Bottas autóját.

Russell már másként látja az imolai történteket Forrás: Williams Racing

A brit pilóta látványosan az ellenfelét hibáztatta, a sportfelügyelők versenybalesetnek tartották a történteket, a Mercedes csapatfőnöke viszont Russellt tartotta felelősnek, Toto Wolff úgy vélte, Russellnek figyelembe kellett volna vennie, hogy ő is a csapat támogatását élvezi, ezért szerinte

nem lett volna szabad jelentős kockázatot vállalnia Bottas ellen.

Russell a verseny utáni hétfőre már jobb belátásra tért, bocsánatot kért a feldúlt viselkedése miatt, de a manőverért nem, és a Channel 4-nak adott interjúban a Portugál Nagydíj előtt is ezt az álláspontot képviselte. „Nagyon sok tanulságot levontam” – nyilatkozta a brit tévétársaságnak.

„Először is, autóversenyzőként az egyik szabály az, hogy sohasem szabad összeütközni a csapattárssal. Az én szemszögemből Valtteri nyilvánvalóan egy másik autót vezet, de én is Mercedes-támogatott versenyző vagyok, a Mercedes miatt vagyok a helyemen. Lewis [Hamilton] és Valtteri bizonyos szempontból csapattársam, és a pillanat hevében ez nem jutott az eszembe.”

A brit versenyző emlékeztetett, hogy a sportfelügyelők versenybalesetnek minősítették a történteket,

sajnálatosnak nevezte az ütközést, de elsősorban a viselkedése miatt vezekelt. „Magamnak is csalódást okoztam azzal, ahogy utána reagáltam” – utalt arra, hogy indulatosan mutogatott Bottasnak, majd a nyilatkozataiban is élesen bírálta ellenfelét.

„Úgy éreztem, mintha nem is önmagam lennék. A saját ösztöneimmel dacoltam, ahogy elsétáltam a baleset helyszínéről, mert kissé ki akartam nyilvánítani az érzelmeimet. Igazából hihetetlenül feldúlt voltam, mert éppen átvészeltem egy 300 km/h-s balesetet. Nagyon sok dolog járt a fejemben” – idézte fel.

A Williams színeiben versenyző, de a Mercedes egyik ülésével is összefüggésbe hozott versenyző a fentiektől függetlenül kijelentette, nem változtat a hozzáállásán, amikor az ellenfeleivel csatába bonyolódik, ha meglátja a lehetőséget, rá fog hajtani.

„Azt viszont mindenképpen megtanultam, hogy utána másként kell kezelnem a dolgokat. Át kell látnom a teljes helyzetet, mielőtt megítélek egy helyzetet, vasárnap este ezt is tettem. Ezért is éreztem, hogy fontos kiadni egy bocsánatkérést azok miatt, akik kapcsán úgy éreztem, hogy a verseny utáni viselkedésemmel csalódást okoztam nekik.”

Wolff nem haragudott meg rá

Russell az FIA portugáliai sajtótájékoztatóján lényegében elismételte az elhangzottakat, és hozzátette, beszélt Wolffal is a történtekről, aki „nagyon támogató és konstruktív” volt. „A kapcsolatunknak nem ártott a baleset, épp ellenkezőleg” – jelentette ki, és hasonlóan méltatta a Williams-csapat tagjait is. „Azt akarják, hogy lecsapjak az ilyen lehetőségekre.”

A fiatal versenyző visszatekintve „vakmerő próbálkozásnak” nevezte az előzési kísérletet, amit „ezúttal talán elszúrtam”, ettől függetlenül elmondta, nem kell utasításokat figyelembe vennie a Mercedesek elleni csatában „csak kissé észszerűbbnek” lennie.