Webber: A Ferrari megtörte Vettelt és elvette a lelkének egy darabját

Forma-1, Brazil Nagydíj, Vettel, Ferrari
Ferrari's German driver Sebastian Vettel reacts while a crane lifts his car during the F1 Brazil Grand Prix, at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil on November 17, 2019. (Photo by Douglas Magno / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem akarja szenvedni látni korábbi csapattársát és ellenfelét a Sebastian Vettelt Valentino Rossihoz hasonlító Mark Webber, aki úgy látja, a német piltóa 33 évesen már hanyatlik. Ebben pedig nem kis szerepe lehet a Ferrarinál töltött éveknek.

Ahelyett, hogy fellélegezhetett volna a Ferrarival töltött keserves utolsó éve után, Sebastian Vettel mintha csöbörből vödörbe került volna az Aston Martinhoz igazolással, hiszen egyelőre a silverstone-i gárdával is csak a középmezőnyben sínylődik. Noha ő maga és a csapat is igyekszik hangsúlyozni, hogy idő kell még neki, mire teljesen megszokja a teljesen új autót, sokan már amiatt aggódnak, hogy a négyszeres világbajnok jelenlegi formája annak bizonyítéka, hogy már sosem lesz a régi. A Vettellel nem mindig a legjobb kapcsolatot ápoló korábbi csapattárs is nyugtalanul figyeli a német pilóta ténykedését.

Vettel egyelőre új csapatában sem tündököl Forrás: Glenn Dunbar

Az F1-ben 2010 és 2013 között gyakorlatilag legyőzhetetlennek tűnő, többek által már Michael Schumacher rekordjainak megdöntésére predesztinált Vettel 2013 óta nem nyert világbajnoki címet, és bár a Ferrarival 2015 és 2019 között több győzelmet is szerzett, az utóbbi években aggasztóan leromlott a teljesítménye. Webber szerint a 2009 és 2013 között a Red Bullnál vele egy csapatban versenyző német azokban az években még tényleg a mezőny egyik legjobbja volt, és nemcsak őt, hanem Lewis Hamiltont is lenyűgözte.

„Sebastian mindig is szeretett a mezőny elejéről rajtolni. Akkoriban nagyon jó volt a pole pozícióból indulva, amikor tiszta volt előtte a pálya. Amikor a mezőny közepéről kezdett, sosem teljesített olyan jól – fogalmazott meg némi kritikát a Soymotor.comnak Webber, majd elkezdte dicsérni Vettelt. – Amikor a sikereit elérte, varázslatosan bánt azokkal az autókkal. Volt, hogy egy másodpercet adott Hamiltonnak Szingapúrban.

Webber korábbi nyilatkozataiban már többször kifejtette, hogy szerinte ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy Vettel remekül elsajátította az Adrian Newey autóihoz és a Red Bull által tökélyre fejlesztett befújt diffúzorhoz legjobban illő vezetési stílust, ami neki nem ment olyan jól.

A Red Bullnál Vettelnek négy éven át nem akadt legyőzője Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Robert Cianflone

Miután 2013 végén Webber visszavonult az F1-től, Vettel megkapta csapattársnak Daniel Ricciardót, aki azonnal le is győzte őt. Sokan ezt azonban csak annak tudták be, hogy a négyszeres világbajnoknak egyáltalán nem tetszett az abban az évben bevezetett hibrid formula, illetve a Red Bull is visszaesett, emiatt kissé lelkesedését vesztette. A Ferrarihoz igazolás azonban új energiákkal töltötte fel, és első három szezonjában fel sem merült senkiben, hogy ne ugyanazt a Vettelt látnánk, mint a red bullos években. A 2018-as szezon második felében azonban sorozatos vezetői hibákat vétett, azóta pedig gyakorlatilag ezek rendszeressé váltak nála. Webber szerint mindez nem véletlen.

És amikor az ember nem érzi a kötődést, a környezet mérgezővé tud válni. Nyilvánvaló, hogy mindkét fél számára mérgező volt a környezet. A Ferrari nem akarta őt és már ő sem akarta a Ferrarit, a kapcsolatuk pedig túl hosszúra nyúlt. Ez kemény volt" – értékelte a korábbi helyzetet a kilencszeres futamgyőztes ausztrál.

Vettelnek lelkileg sem tettek jót a Ferrarinál töltött évek Forrás: AFP/Douglas Magno

Ami pedig Vettel jelenét illeti, egyelőre az idei szezonra egyértelműen visszaeső Aston Martinnál is csak küszködik. Noha mindenki abban bízik, hogy néhány verseny után javulni fog a helyzet,

Webber szerint egyértelműen az látszik Vettelen, hogy már nincs sok hátra a pályafutásából.

„Milyen idős most? 32? (33 - a szerk.)Nézzék meg Hamiltont, aki 36, de közben 32-nek néz ki! Fájdalmas ezt mondanom. Néhányan azt gondolják, hogy jólesik Sebastiant szenvedni látnom, de ez hülyeség. Azt akarom látni, hogy jól megy neki. Ugyanúgy nem szeretem ezt látni, mint ahogy azt sem, ami Valentino Rossival történik” – utalt a 42 évesen továbbra is a MotoGP-ben versenyző, de többnyire csak a középzemőnyben vergődő legendára.

De ezt valójában csak ő tudná megmondani. Mi mindannyian azt reméljük, hogy vissza tud vágni. Nem hiszem, hogy sokan vannak, akik azt szeretnék látni, hogy így fejezi be azok után, hogy milyen versenyei voltak. Remélem, hogy legalább újra fog tudni mosolyogni, mielőtt kiszáll. Őszintén remélem, hogy képes lesz erre."