Hivatalos: Elmarad a Kanadai Nagydíj, Isztambul lép a helyébe

Forma-1, Kanadai Nagydíj, rajt
MONTREAL, QC - JUNE 10: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF71H leads the field off the start line during the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2018 in Montreal, Canada. (Photo by Getty Images/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált a jó ideje szellőztetett, az utóbbi napokban pedig a nemzetközi sajtóban már kész tényként kezelt értesülés, miszerint az idén sem rendezik meg a Forma-1-es Kanadai Nagydíjat. Ezzel ugyanakkor nem lesz kevesebb futam, ugyanis a versenynaptárba tavaly beugróként visszatérő Török Nagydíj veszi át a montreali viadal helyét.

Kanadában június 11-e és 13-a között vendégeskedett volna a Forma-1 mezőnye, amely 2019 után tért volna vissza az Ile Notre-Dame-on elhelyezkedő Circuit Gilles Villeneuve-re, a visszatérésre azonban még egy évet biztosan várni kell, tavaly után ugyanis az idén is törölték a versenyt a koronavírus-járvány miatt. Ha valaki, akkor ennek a törökök örülhetnek, akik így az idén is rendezhetnek Forma-1-es futamot.

– áll az F1 közleményében. – Hálásak vagyunk a szervezők és a kanadai, quebec-i és montreali hatóságok elmúlt hetek során tanúsított erőfeszítéseiért, hogy megpróbálták megvalósítani a versenyt."

Kanadába leghamarabb 2022-ben térhet vissza az F1 mezőnye Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Getty Images

Hogy valamilyen jó hírrel is szolgáljanak a kanadai rajongóknak,

az F1 bejelentette, hogy két évvel meghosszabbította a Kanadai Nagydíj szerződését, amely így 2031-ig biztosan a versenynaptár része lesz.

Ami pedig a 2020-as és 2021-es versenyre vásárolt jegyeket illeti, a promóterrel közösen azon lesznek, hogy biztosítsák a pénzvisszafizetés lehetőségét, vagy aki igényt tart rá, az tavalyhoz hasonlóan átmozgathatja belépőjének érvényességét a 2022-es futamra. Így lehetnek majd olyanok is a jövő évi versenyen, akik eredetileg a 2020-as nagydíjra vásároltak belépőt.

A montreali verseny helyére pedig Isztambul érkezik, ahol ugyancsak június 13-án lesz a futam. „Örülünk, hogy Törökország ismét csatlakozik a versenynaptárhoz az elképesztően izgalmas 2020-as verseny után. A teljes Forma-1-es közösség és a rajongók is várják az újabb izgalmas és drámai versenyt" – írták a Kanadai Nagydíjnak fenntartott időpontot átvevő isztambuli futamról.

Isztambul 2011 után tavaly tért vissza, és elképesztően izgalmas futamot hozott Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Murad Sezer

„Miközben csalódottak vagyunk, hogy nem utazhatunk el Kanadába, izgatottan erősítjük meg, hogy Törökország az elképesztő tavalyi verseny után az idén is rendez futamot – nyilatkozta Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója. – Tudom, hogy minden rajongó izgatott a drámai szezonkezdet miatt, a törökországi pedig egy nagyszerű pálya a remek csatákhoz.”

„Meg szeretném köszönni a kanadai promeóternek és hatóságoknak az elmúlt hetek erőfeszítéseit, de az utazási helyzet lehetetlenné tette a terveinket. Ezzel egyidőben szeretnék köszönetet mondani a törökországi hatóságoknak is a futamrendezésre mutatott hajlandóságukért. Mindez mutatja a sportágunk iránti hatalmas érdeklődést és azt, hogy milyen sok helyszín reménykedik a versenyrendezésben. Az összes többi promóterrel jó párbeszédeket folytattunk a szezon kezdete óta, és szorosan együtt dolgozunk velük ebben az időszakban."

Az F1 egyelőre tehát tartja az idei szezonra tervezett 23 futamos menetrendet, de a paddockban többek szerint ennyi versenyt nem fognak tudni rendezni az idén a várható további törlések miatt.