EKG-görbén folytatódik Hamilton és Verstappen csatája

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Portugál Nagydíj, 2020 péntek
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 23: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11, Lando Norris of Great Britain driving the (4) McLaren F1 Team MCL35 Renault and Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 during practice ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 23, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Portugál Nagydíjat tavaly simán behúzta a Mercedes, idén azonban a hullámvasúthoz hasonlító pálya több vonása is a Red Bullnak kedvezhet. Megint erősebb szél várható, jön egy új gumitípus az idei autókhoz és kérdés, mennyit változott az aszfalt tapadása október óta.

Portugáliába negyed évszázad után, az ország délnyugati csücskében lévő Portimao pályára először látogatott el tavaly a bajnoki sorozat, és a szezontervezés kuszaságai idén is lehetővé teszik az itteni versenyrendezést. Ezúttal nem a vírus, hanem a Vietnámi Nagydíj politikai szálai hozták úgy, hogy mégsem megy az ázsiai országba az F1, a bajnokságban a Portugál Nagydíj ugrik be a helyére.

A 2020-as Portugál Nagydíj rajtja Forrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero

Októberben a mozgalmas első körök dacára elsilányult a futam, a Mercedes sima kettős győzelmet aratott Max Verstappent alaposan lehagyva. Azóta sokat változtak az erőviszonyok, két futam után győzelmekben 1:1-re áll Lewis Hamilton és Verstappen, a Mercedes és a Red Bull, úgyhogy a fél évvel korábbi végeredményből vajmi kevés szűrhető le.

Ugyanakkor a főszereplők teljesítményében kezdenek kialakulni bizonyos mintázatok, ezek mentén körüljárjuk, a hullámvasúton mi vár a két élcsapatra, no meg a többiekre.

Olyan a pálya, mint egy EKG-görbe

Portimao vonalvezetése ugyanis rengeteg emelkedőt, lejtőt és beláthatatlan kanyart tartalmaz. Már a célegyenes is egy jókora dombon visz át, de a fedélzeti kamerás felvételeken igazán látványos részek a kör közepétől kezdődnek.

Hol kaptató, hol lejtő vezet a lassabb-gyorsabb kanyarokba,

melyek csúcspontját még nem is látják a versenyzők, amikor pozicionálni kezdik autójukat. A kanyarodás közbeni fékezés, a dombok csúcsán és a völgyek mélyén jelentkező terhelésváltás mind-mind nehezítő tényezők. A legalacsonyabb és legmagasabb pont közt bő 30 méter van, harmadannyi, mint Spában, de jóval hullámosabb a felszín.

Nem, ez nem EKG: a tengerszint feletti magasság változása balról jobbra a kör előrehaladtával Portimaóban (felül) és két klasszikus hegyvidéki pályán, a belgiumi Spában és az ausztriai Red Bull Ringen Forrás: GPhírek

– állapította meg Daniel Ricciardo. Kb. 15 fokos a legmeredekebb szakasz, a 8-9 és a 11-12 kanyar közti lejtő (utóbbinál 12 méter mászás után 16 métert haladnak lefelé a kocsik), ami az Eau Rouge emelkedéséhez hasonló.

A hiba annyiból belefér, hogy a széles aszfalt mentőhálót kínál, de természetesen minden mellényúlás időveszteséggel jár; az előző nagydíjon láthattuk, van, hogy ezek száma dönti el az időmérő kimenetelét. A több ívből választás lehetősége elméletileg a csatáknak, előzéseknek is kedvez, ám a Aston Martin rámutatott, 2020-ban a mintegy félszáz előzésnél tízből kilencet a célegyenesben hajtottak végre.

A következő hétvége helyszínére, Barcelonára is utalva a Red Bullt irányító Christian Horner azt nyilatkozta, „a tavalyi adatok alapján a következő két pálya a Mercedes erősségeinek kedvez." Pedig csapata mellett szólhat több tényező.

Nagy kihívást jelentenek a beláthatatlan csúcspontú kanyarok Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Kétségtelen, Verstappennek 2020-ban a Bahrein-Imola-Portimao hármasból itt volt a leghalványabb sansza a győzelemre, de lemaradása a pole pozíciótól csekélyebb volt, mint a másik két pályán (abszolút értékben és arányaiban is), bár Hamilton esetében volt egy apró csavar a történetben, amire nemsokára kitérünk.

A sok hullámzás nagyon fontossá teszi a stabilitást, és ebben eddig a Red Bull autója a jobb, noha a W12 nyájasabb lett a bahreini ficánkolás óta.

Ott erősebben fújt a szél, Imolában kevésbé, Portimaóban a domborzati viszonyok és a tenger közelsége miatt viszont ismét nagyobb jelentősége lehet. Különösen a célegyenesre fordító nyújtott jobbosban árt sokat, ha valaki alatt meginog a kocsi. Persze az is simán előfordulhat, hogy Horner a kijelentésével csak visszaadta a szervát Toto Wolffnak a pszichológiai hadviselés ping pongjában.

Elfogadható tapadás várja a mezőnyt?

Tavaly meggyűlt a baja a mezőnynek az aszfalt tapadásával, és nem elsősorban az őszi hűvöstől, hanem azért, mert az új burkolatot igen síkossá tette a magas olajtartalom. (Egy fokkal azért jobb volt a helyzet, mint később a Török Nagydíj korcsolyázásán.)

Az első itteni versenyen sokat csúszkáltak az autók Forrás: Formula 1 via Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

„Tavaly kemény diót jelentett az új aszfalt, kíváncsian várjuk, milyen lesz idén a tapadás" – közölte Sergio Pérez. Mindenhol megfigyelhető, hogy idővel jobb feltételeket biztosít a lefektetett új réteg, így ezúttal talán nem kell attól tartani, hogy a nem bemelegedő gumikon szemcsék alakulnak ki a nyírástól. A hőmérséklet 20 fok körül várható a hétvége folyamán, némi zápor sem kizárt.

A Pirelli beveti a legkeményebb, azaz a C1 jelölésű abroncsot

a gyors kanyarok oldalterheléséből adódóan, a C2 lesz a közepes, a C3 a lágy keverék (utóbbi az idén korábban látott "közepes"-nek felel meg). A gyártó az ötfokozatú skálán a fékezések és kigyorsítások, valamint a kopás erejét a második legerősebb kategóriába sorolta, míg a tapadást és az aszfalt érdességét a második legalacsonyabba.

A portimaói pálya alaprajza Forrás: Mercedes

A gumik szempontjából a Mercedes és a Red Bull eltérő forgatókönyvben bízhat: előbbinek a jobb tapadás előnyt adhat azzal, hogy jobban életben tudják tartani a gumikat, mint riválisuk, akiknek viszont az jelenthet fórt, ha a körülmények miatt mégis nehézkes lesz üzemmelegre tornászni a hőmérsékletüket, hiszen ők képesek jobban feszegetni a határokat a stabilabb autóval. Nagyon kemény féktáv nincs a pályán.

A kör rövidsége (a csúszós felület ellenére 1:16-os volt a pole idő 2020-ban) nem segíti a bemelegítést, ezért az sem kizárt, hogy lesznek, akik több mért körrel támadnak a legjobb eredményért. Hamilton tavaly a közepes gumival így diadalmaskodott szombaton. A gumimelegítési problémák Bottast jellemzően erősebben sújtják, mint Hamiltont, de legalább a jelek szerint javíthatatlan károk nélkül megúszta a hatalmas ütközést George Russell-lel, nem vár rá büntetés.

Szép körítésben zajlik a Portugál Nagydíj Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Megfigyelhető volt eddig az is, hogy az olyan részeken,

ahol rövid távon belül többféle sebességtartományban kell jól működnie az autónak, középgyors és lassabb kanyar sűrűn követi egymást, ott a Red Bul muzsikál szebben.

Úgy látszik, alacsonyabb padlószögnél ez bezavar az aerodinamikába, Bahreinben az 5-6-7 kombináció, Imolában a Villeneuve sikán hozta ki. Portugáliában a kör második felének kanyarjai hozhatják előnybe a Red Bullt ilyen szempontból.

Elég nagy a padlógázos szakaszok aránya, fontos tehát a motorerő, az emelkedőkön pedig a hatékonyabb elektromos rásegítéssel lehet sokat nyerni. Ebben szintén a Red Bull bizonyult izmosabbnak, a hibrid löketeik jobban kitartanak.

Nehéz határon belül maradni

Az előző versenyen kevesebb problémát szült a pályahatár betartása, de Portugáliában nem váltja ki a közeli fű a rendőri ellenőrzést: tavaly az első edzésnapon 125 (száz-huszon-öt!) köridőt töröltek, a futamon Romain Grosjeant megbüntették emiatt. Főleg a célegyenes végi lejtős, enyhén beszűkülő lendületes jobbos okoz problémát, valamint a 4-es számú padlógázos balos. Az újonc Cunoda Juki is arra számít, hogy nehéz lesz a vonalakon belül maradni.

Ocon a 2020-as Portugál Nagydíjon Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jose Sena Goulao

Változtatnak a DRS-használaton,

a célegyenesben lévő zónát 165 méterrel lerövidítik,

viszont létrehoznak még egyet a hátsó egyenesben, összesen tehát kettőre nő a számuk.

Mint látható, vezetéstechnikailag nehéz pályáról van szó, ami a küszködő pilótáknak nem segít. Fél éve a házon belüli párharcok kimenetele tükrözte ezt, Hamilton elagyabugyálta Bottast, Verstappen és Charles Leclerc az akkori csapattársát. Jól szerepelt a mostanihoz képest gyengébb motorral a Ferrari, az Alpha Tauri és a McLaren (4., 5., 6. hely), a szorosabbá váló középmezőnyben is izgalmas küzdelmeknek nézünk elébe.

Az első tréningen újoncot avat a Forma-1, a brit Callum Ilott először fog vezetni egy nagydíj keretében, az Alfa Romeónál segíti adatgyűjtéssel csapata felkészülését és gyűjt magának ismereteket. A Ferrari akadémistájával idén még többször találkozhatunk hasonló szerepkörben.

A Portugál Nagydíj programja

  • 1. edzés: péntek 12:30-13:30
  • 2. edzés: péntek 16:00-17:00
  • 3. edzés: szombat 13:00-14:00
  • időmérő: szombat 16:00-
  • verseny: vasárnap 16:00-