A Red Bullnál nem dőlnek be a Mercedes pszichológiai trükkjeinek

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Emilia Romagna Nagydíj
IMOLA, ITALY - APRIL 18: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 and Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda compete for position on track during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke átlát Toto Wolff őket magasztaló nyilatkozatain, és szerinte a Mercedes csapatfőnöke csak nyomást akar helyezni rájuk.

A Mercedes számára rosszul sikerült szezon előtti teszt óta Toto Wolff, a címvédő istálló csapatfőnöke számtalanszor hangoztatta, hogy a Red Bull rendelkezik a mezőny leggyorsabb autójával, ezért egyelőre az energiaitalos csapatot kell az esélyesnek tekinteni. Ehhez képest a szezonnyitón Lewis Hamilton nyert, majd Imolában megszerezte a pole pozíciót, és a versenytempója száraz pályán ott sem azt mutatta, hogy lassabb lenne Max Verstappennél, sőt. Christian Horner szerint ebből is látszik, hogy osztrák kollégája csak pszichológiai játszmát folytat.

A Mercedes valójában erősebb lenne, mint amilyennek mondja magát? Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Ezt ők veszíthetik el és mi nyerhetjük meg, mert ha a leggyorsabb autóval rendelkezel, akkor szállítanod kell az eredményeket" – nyilatkozta korábban Wolff, Horner szerint mindez azonban csak tudatos játszmázás a Mercedes csapatfőnökének részéről, aki így akarja nyomás alá helyezni a valóban gyors Red Bullt.

„Ezzel természetesen csak növelni akarja a felénk irányuló elvásárokat és az ezzel járó nyomást” – jelentette ki Horner az Autosportnak. –

Egy zsinórban hét világbajnoki címet nyerő csapattal állunk szemben. Nem kell atomfizikusnak lenni az esélyek kikalkulálásához, mert azok megmutatják, hogy kik az esélyesek."

Horner úgy véli, hogy a teszteken mutatott gyenge forma a Mercedes kezére játszott abban, hogy onnantól kezdve gyengének állíthatták be magukat, azóta viszont már nyoma sincs az ott látott küszködésnek.

„A Mercedes minket jelölt meg favoritként, Toto pedig nyilvánvalóan nagyon szeretné elterelni a figyelmet, de ez egy kissé rövidlátó megközelítés. Ha jobban megnézzük, hétszeres világbajnokok, akiknek volt egyetlen rossz tesztje. Bahreinben az autójuk a versenyben minden téren legalább olyan gyors volt mint a miénk, miközben a gumikkal is nagyon jól bántak."

A bahreini teszten szinte vezethetetlen volt a Mercedes, azóta viszont már nem ez a helyzet Forrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

A Red Bull csapatfőnöke szerint 3-4 verseny kell a pontos kép megalkotásához, azaz a barcelonai futam után lehet majd csak igazán számot vetni arról, hogy hol állnak a Mercedeshez képest.

Miként azt sem lehet szerinte egyértelműen kijelenteni, hogy a Mercedes alacsony padlószögű koncepciója a padlólemezt érintő szabályváltozások kárvallottja lett.

„Ha csak Imolát nézzük és nem foglalkozunk Bahreinnel, akkor azt mondhatjuk, hogy ez egyáltalán nem is probléma nekik.

Talán egyes pályák kedvezni fognak valamelyik megközelítésnek, de más pályák majd a másiknak fognak. És ha így lesz, az tényleg rossz dolog lenne?"