Vágólapra másolva!
Otmar Szafnauer. az Aston Martin csapatfőnöke szerint csak idő kérdése, és Sebastian Vettel maximálisan felveszi a ritmust. Vele ellentétben két korábbi pilóta is úgy véli, hogy a négyszeres világbajnok soha nem fogja visszanyerni régi formáját.

Sokan úgy gondolták, hogy Sebastian Vettel visszatalálhat régi önmagához, miután eligazolt a Ferraritól az Aston Martinhoz, ám a német pilóta egyelőre új csapatánál is csak szenved. Amellett, hogy az autó teljesítmény és megbízhatóság szempontjából is hagy némi kívánnivalót maga után, a Bahreini Nagydíj hétvégéjén a négyszeres világbajnok is hibázott, az Emilia Romagna Nagydíj időmérőjén pedig másodszor is kikapott csapattársától, Lance Strolltól.

Vettel nem kezdett jól, de továbbra is optimista a jövőt illetően Forrás: Getty Images/xpbimages.com/Xpb Images

Ennek ellenére a 33 éves versenyző továbbra is optimista maradt a közeljövőt illetően, és az imolai hivatalos sajtótájékoztatón is ilyen módon nyilatkozott. Ennek Otmar Szafnauer kifejezetten örült, és kijelentette, Vettel eddigi szereplése jelentős részben a balul sikerült tesztelésnek tudható be.

– nyilatkozta az Aston Martin csapatfőnöke, miután másnap felhívták a figyelmét erre. – Folyamatosan ismerkedik velünk, és napról napra komfortosabban érzi magát. Az autóban több időre van szüksége, hiszen az előszezonban kevesebbet vezethette, mint amire számítottunk. A tesztelés során három napunk volt, amiből Sebnek másfél jutott, de sajnos volt néhány megbízhatósági problémánk. Minél többet ül a volán mögött, annál jobban érzi magát a kocsiban, és annál gyorsabban veszi fel a tempót.”

Miután bejelentették Vettel átigazolását, sokan hangsúlyozták, hogy pályafutása során először vezethet Mercedes-erőforrással rendelkező autót, vagyis közelebbről is megismerheti azt a motort, melynek elődjei általában a mezőny legjobbjának bizonyultak. Egyelőre viszont ez inkább hátrány, mint előny számára, legalábbis Szafnauer szerint.

– vélekedett. – A komfortérzet és az egyensúly [nem ideális számára]. Lance jó néhány éve vezeti ezt az autót, és pontosan tudja, mire számítson. A kocsi nagyon másképp viselkedik, mint amihez Seb hozzászokott, de egyre jobban belejön.”

Vettelnek hozzá kell szoknia az Aston Martinhoz Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Az imolai futam szintén nem jött össze Vettelnek, hiszen már büntetése előtt is a mezőny hátsó felében autózott, a 10 másodperces stop&go pedig végleg megpecsételte a sorsát. Ennek következtében a leintés után már nem volt annyira vidám, mint pár nappal korábban.

„Számos problémával néztünk szembe, nem volt sima futamunk, amiben reménykedtünk – idézi a Sky Sports. – Kemény napon vagyunk túl, sok területen jobb munkát kell végeznünk, és nagyobb tapadásra van szükségünk ahhoz, hogy jobb helyen zárjunk.”

Vettelnek befellegzett?

Az elmúlt években Vettel számos kritikát kapott, és többek szerint minimum egy idényt ki kellett volna hagynia a Ferrarinál eltöltött éveit követően. Mivel új csapatánál sem kezdett jól, ezek a hangok felerősödtek, és több egykori pilóta is pesszimistán beszélt a négyszeres világbajnok jövőjéről. Így tett az 1999-es Forma-3000-es bajnokság második helyezettje, Jason Watt is.

– mondta a dán Ekstra Bladetnek, majd hozzátette, szerinte az sem kizárt, hogy ezt az évet sem versenyzi végig. – Nem tudom, hogy mentálisan bírni fogja-e, de bízom bene, hogy év végéig marad [a mezőnyben]. Valószínűleg nem akarja feladni annak a reményét, hogy hirtelen elindul a szekér.”

Annak ellenére, hogy Vettel fizetése jelentősen lecsökkent ahhoz képest, amit a Ferraritól kapott, az Aston Martin szintjén még így is rengeteg pénzbe kerül a német versenyző. Watt azonban így sem gondolja, hogy csapata emiatt megválna tőle. „Az emberek úgy beszélnek róla, mint aki sokba került a csapatnak,

Gerhard Berger ugyancsak nem jósol szép jövőt Vettel számára, legalábbis ami az F1-et illeti. Az osztrák expilóta 2006-tól 2008-ig a Toro Rosso résztulajdonosa volt, így jól ismeri a négyszeres világbajnokot. Szavai alapján azonban arra lehet következtetni, hogy ő sem vár tőle feltámadást.

Korábban hatalmas sikert értek el együtt, de manapság Berger nem látja a potenciált egykori pilótájában Forrás: Getty Images/2008 Getty Images/Mark Thompson

„Ha valaki eredményes pilótaként továbbra is szenvedéllyel és tapasztalattal felvértezve űzi a sportágát, akkor érhet még el sikereket – jelentette ki a Sport Bildnek. – Azonban tapasztalatból tudom, hogy eljön az az idő, amikor az ember már túl van a zeniten, és ezt figyelembe kell venni.”