Vágólapra másolva!
Újabb három évre meghosszabbították a Forma-1-es Japán Nagydíj szerződését, ami a közkedvelt szuzukai pályán marad. Japán gyártó ugyan nem lesz a mezőnyben, de Cunoda Juki révén így is szurkolhat helyi kedvencnek a szigetország közönsége.

Legalább a 2024-es szezon végéig a Forma-1-es világbajnokság része marad a Japán Nagydíj a közkedvelt szuzukai pályán. A versenynaptár egyetlen nyolcast formáló helyszíne 1987 óta kisebb megszakításokkal szinte mindig fogadta a mezőnyt, 11 alkalommal a világbajnoki cím sorsa is a legendás pályán dőlt el.

A pálya egyik jelképe a szomszédos vidámparkban lévő óriáskerék Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A versenyzők Spa mellett általában Szuzukát nevezik meg, amikor a kedvenc pályáikról kérdezik őket, a tempós 1-es szektor után több nehéz kanyar is következik, a híd után pedig a 130R-t, a szezon egyik leggyorsabb balkanyarját kell bevenni, ami még a jelenlegi, nagy leszorítóerővel rendelkező autókkal is kihívás.

A pilóták mellett a közönség is kedveli a helyszínt, a verseny általában teltházas,

ráadásul a Honda 2021 végi távozásától függetlenül is marad japán érdekeltség a mezőnyben, hiszen az Alpha Tauri pilótája, Cunoda Juki ígéretes tempót mutat és várhatóan hosszú pályafutás vár rá a Forma-1-ben, ami tovább erősíti a sportág iránti rajongást.

„Japán különleges helyet foglal el az F1-es rajongók szívében világszerte, Szuzuka a sportág több legendás pillanatának helyszíne volt – nyilatkozta Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója. – A hosszabbítás az elkötelezettségünk része, hosszú távon fejleszteni kívánjuk a sportágat Ázsiában és örülök, hogy folytathatjuk a sikeres együttműködésünket.”

Domenicali külön köszönetet mondott Tanaka Kaorunak, a helyi promóternek, elmondta, hogy a helyi partnerrel közösen fokoznák a Forma-1 népszerűségét a térségben. Kaoru viszonozta a gesztust, szerinte Domenicalival jól megértették egymást a tárgyalások során, amelynek a hosszabbítás lett az eredménye.

A japán szurkolók mindenkit imádnak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„2022-ben a Suzuka Circuit a fennállása 60. évfordulóját ünnepli, 2022-től újra megrendezzük a Forma-1-es Japán Nagydíjat, új kihívások elé nézünk a jövőben és ápoljuk a sportág történetét, hagyományait, ezáltal meglepetést örömöt és érzelmes élményeket nyújtunk a szurkolóknak” – tette hozzá Kaoru.