A Red Bull mellett az Alpha Tauri és az Aston Martin is folytatja a fejlesztést

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Lance Stroll, Aston Martin, Pierre Gasly, Alpha Tauri
IMOLA, ITALY - APRIL 18: Pierre Gasly of France driving the (10) Scuderia AlphaTauri AT02 Honda and Lance Stroll of Canada driving the (18) Aston Martin AMR21 compete for position on track during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem csak az élmezőnyben hozhat fegyverkezési versenyt a kiélezett küzdelem az F1-ben, a Red Bull nem akar visszavenni a fejlesztésekből a következő év javára. A kisebb csapatok is folytatják a munkát.

Az első két futam után fej fej mellett halad az idei F1-es mezőny két élcsapata, a Red Bull és a Mercedes. Ez a közönség szempontjából igen kedvező, a mérnököket viszont napról napra nagyobb dilemma elé állítja, hiszen jövőre teljesen új autót kell majd építeni, és fokozatosan át kell csoportosítani a forrásokat.

A Mercedes és a Red Bull küzdelme befolyásolhatja a fejlesztési versenyt is Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Ez minden évben megoldandó feladat, idén viszont még nagyobb, mert a költségplafon révén a pénzügyek, az aerodinamikai fejlesztéseket érintő korlátozások révén pedig a kapacitások is korlátozottak. Az elmúlt évek legjobb szezonkezdete láttán a Red Bullnál úgy gondolják, addig ütik a vasat, amíg meleg.

Testvércsapatuk, az Alpha Tauri hagyományosan hamarabb kezdi a munkát a következő évi autón, mert a szűkösebb gyártási kapacitás miatt több időre van szükségük az előkészületekre. Franz Tost csapatfőnök Imolában elárulta, ők és a többi istálló is dolgozik már a 2022-es autón, már tavaly elkezdték tanulmányozni a szabályokat.

„Gyanítom, hogy június-júliusig még dolgozunk egy kicsit az idei autón, de természetesen a szezon során egyre több mérnök átáll a ’22-es projektre. Ez persze a teljesítményünkön is múlik, hogy mennyire haladunk az év első felében. Utána a technikai igazgató döntése, hogy mikor állunk át teljesen a ’22-es autóra.”

Az Alpha Tauri és az Aston Martin sem áll le a fejlesztéssel Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

A szezont az elvárásaikhoz képest gyengén kezdő csapatok hajlamosak hamarabb váltani a következő évi autó fejlesztésére. Ide sorolható egyelőre az Aston Martin is, de Otmar Szafnauer csapatfőnök kijelentette, egyelőre nem gondolkodtak azon, hogy feladják az idei munkát és teljesen a 2022-es modellel kezdenek foglalkozni.

„Azt terveztük, hogy folytatjuk az autó fejlesztését és továbbra is ezt a tervet követjük. Menet közben lehetséges, hogy ezt átgondoljuk, de egyelőre nem változtattunk a fejlesztési terveken” – jelentette ki. Hasonló a helyzet a Ferrarinál is, Mattia Binotto csapatfőnök szerint „a csapat már most 2022-re összpontosít, de így is lesz még néhány új fejlesztésünk."