Vágólapra másolva!
A McLaren kénytelen volt félreállítani Daniel Ricciardót a végül dobogós helyet szerző Lando Norris elől, de az ausztrál pilóta elfogadta a helyzetet és inkább erőt merít csapattársa sikeréből.

Lando Norrisról szólt az imolai hétvége a McLarennél, hiszen a brit tehetség a pole pozícióért is harcban volt az Emilia Romagna Nagydíj időmérőjén, mielőtt pályaelhagyásért törölték a leggyorsabb körét, majd Norris remek versenyzéssel sokáig a 2. helyezett volt a futamon, végül Max Verstappen és Lewis Hamilton mögött a 3. helyen intették le.

Ricciardo eleinte Norris előtt haladt, de a helycsere jó döntés volt a McLarentől Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Norris szombati botlása révén csapattársa, Daniel Ricciardo a 6. rajthelyet szerezte, a brit fiatal csak a 7. helyről kezdhetett, majd vissza is csúszott, így a táv első negyede végén még mindig az ausztrál mögött autózott. Ricciardo ekkor bő 40 másodperces hátrányt szedett össze az élen álló Verstappenhez képest, ezért a McLarennél úgy döntöttek, helycserére utasítják a két versenyzőt.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – A csapat sportszerű volt, hagytak nekem elég időt, hogy megmutathassam, milyen tempóra vagyok képes. Volt néhány kör, amikor rendes időket tudtam futni, de amikor nyomtam, akkor elkezdtem kinyírni a jobb első abroncsomat. Elég időt adtak, hogy mire voltam képes, ez most nem volt elég, úgyhogy nem fogok velük ölre menni, ez teljesen rendben volt.”

Ricciardo az edzéseken és a futamon sem remekelt, a leintés után is elismerte, hogy egyelőre lemaradásban van csapattársához képest, de a helyzet nem lepte meg, két évvel ezelőtt a Renault-nál is hasonló helyzetből kellett felzárkóznia. Azt egyelőre nem tudja, hogy ehhez mennyi időre lesz szüksége, de azt mondta, hat-hét futam után már látszania kell majd az előrelépés jeleinek.

„A pontok szempontjából a 6. hely jó, de a versenytempó miatt nem lehet szaltót ugrani – nyilatkozta az F1 TV-n. – Egyszerűnek tűnik, de gyűjteni kell a köröket. A tempó megvan, Lando egész hétvégén nagyon gyors volt és dobogóra jutott. Ebből erőt merítek, bizonyosan nem roskadtam össze, elfogadom, hogy most itt tartok és fel fogok zárkózni. Nem hagyom, hogy a büszkeség akadályozzon ebben.”

Ricciardo tempója nedves pályán és szárazon sem volt jó Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke „érthetőnek” nevezte, hogy Ricciardo egyelőre nem tudott teljes összhangba kerülni az autóval, de úgy vélte, a versenyző így is remek munkát végzett Imolában. „Tisztán lehozta a versenyt, jó döntéseket hozott és sok pontot szerzett, ezek neki és a csapatnak is értékesek lesznek.”