Vágólapra másolva!
Az élethosszig tartó eltiltást megúszta, de az FIA bírósága úgy döntött, a tavaly Lonatóban megrendezett gokartversenyen lökhárítót dobáló és verekedő Luca Corberi 15 évig nem versenyezhet, és más tisztséget sem tölthet be az FIA-hoz tartozó szervezetekben és versenyeken.

Sportszerűtlen események okoztak felháborodást tavaly az autósport közegében, egy Lonatóban rendezett gokartversenyen az egyik induló, Luca Corberi egy ütközés és a kiesése után gokartja lökhárítóját a még versenyben lévő Paolo Ippolito felé dobta, majd édesapjával együtt a futam után puszta kézzel támadt ellenfelére a paddockban.

Corberi lökhárítója nyaksérülést és ütközést is okozhatott volna, a verekedésnek pedig nincs helye a pályán Forrás: FIA

Több világhírű versenyző, köztük a 2009-es F1-es világbajnok Jenson Button élethosszig tartó eltiltást kért Corberire, aki az eset után bocsánatot kért, és önként vállalta, hogy soha többé nem fog versenyezni, de ezzel sem kerülhette el, hogy az FIA bíróságán kelljen felelnie a tetteiért. Ügyvédei próbálták ugyan mentegetni, de így is súlyosan elmarasztalták a történtek miatt.

A tárgyalás során a történteket három részre bontották.

Az első Ippolito és Corberi ütközése volt, ami miatt utóbbi kiesett, a második az volt, amikor Corberi levette a sértetlen gokartjának lökhárítóját és Ippolito felé dobta, a harmadik pedig az, amikor a verseny után Corberi rátámadt Ippolitóra, majd mindkettejük édesapjával kiegészülve verekedés alakult ki.

Az FIA nemzetközi bírósága mindhárom fázist megvizsgálta, de elsősorban a harmadik miatt 15 évre eltiltotta Corberit a versenyzéstől, és rögzítette azt is, hogy nem vállalhat tisztséget az FIA-n belül ügyvezetőként, bizottsági tagként vagy elnökként, és semmilyen más feladatot sem láthat el az FIA képviseletében vagy a testületen belül. Ezenfelül az összes költség megtérítésére kötelezte.

Az indoklás szerint megfontolták, hogy Corberit élethosszig tartó eltiltásban részesítsék élethosszig tartó felfüggesztéssel, de végül enyhítő körülményeket is figyelembe vettek,

és úgy ítélték meg, hogy a későbbiek során megérdemel egy második esélyt. E szempontok között szerepelt, hogy Corberi ugyan már nem kiskorú, 23 évesen még fiatal felnőtt, tapasztalt gokartos, és még sohasem viselkedett így, nyilvánosan elismerte a tettei súlyát és bocsánatot kért, és más versenyzők nem tettek panaszt ellene. Ezeket figyelembe véve az örökös eltiltást helytelennek tartották.

Az FIA bírósága tárgyalta az ügyet Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla

„A büntetés célja, hogy világosan megmutassa [Corberinek] (és általában a motorsportok közösségének), hogy az erőszak elfogadhatatlan és súlyos büntetést von maga után, valamint az, hogy megakadályozza őt és más versenyzőket is, hogy a jövőben így viselkedjenek, de megőrizze a rehabilitáció és a sportba való visszatérés lehetőségét” – áll az indoklásban.

A bíróság szerint ez az egyik legkomolyabb szankció, amit alkalmazhattak, de más büntetéssel nem tudták volna elérni, hogy egyszerre legyen elrettentő ereje, és fenntartsák a sportba való visszavezetés lehetőségét. Az ítélet indoklása idézte Corberi édesapja, Marco 2020. októberi bocsánatkérését is, amit az FIA-nak küldött el.

Corberiék saját, lonatói pályáján F1-es pilóták is megfordulnak, ezen a 2009-es képen Robert Kubica, Michael Schumacher, Felipe Massa és Vitantonio Liuzzi versenyez Forrás: DPPI via AFP/Archives

„Lesújtottak és megroppantottak minket [a történtek], nagyon sajnáljuk, hogy most csak azért írhatunk Önöknek, hogy kifejezzük szerény bocsánatkérésünket. Nem tudjuk kifejezni, hogy mit érzünk most, a Corberi család egy élet munkáját szentelte a gokartozás iránti szenvedélyért, az a megtiszteltetés ért minket, hogy ebben a sportágban eljutottunk a legmagasabb szintre, minden rekordot megdöntöttünk, és sohasem gondoltuk volna, hogy egy ilyen borzalmas fegyelmi vétséget pont mi követünk el. Megszakad a szívünk, hogy világszerte mindenhol ilyen felvételeket lehet látni, és ezzel keserűséget, valamint bánatot hoztunk az iparágra. Sajnos már nem lehet ezt visszafordítani, és lehetővé tenni a gokartozás számára, hogy megmutassa a világnak, miről is szól valójában ez a gyönyörű sportág. Tudjuk, hogy a viselkedésünket az egész szektor megszenvedi, és ez elkeserít minket. A lehető legnagyobb megbánással írunk most Önöknek.”