Újabb korlátozás jön az F1-ben, ami Hamiltonnak árt a leginkább

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Bahreini Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton walks as he arrives at the paddock on March 25, 2021, prior to the the Bahrain Formula One Grand Prix at the Sakhir circuit in Manama. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A csapatok költségvetéseinek korlátozása után a Forma-1-es pilóták fizetését is maximalizálhatják. Ez az idei mezőnyben Lewis Hamiltonnak a legrosszabb hír, de Charles Leclerc sem akart állást foglalni.

Újabb szigorítás várható a Forma-1-ben, a csapatok működésére vonatkozó költségplafon után a pilóták fizetéseit is korlátozhatják. Az istállók idén egyenként 145 millió dollárt költhetnek el, kivéve néhány tételt, köztük a versenyzők és a csúcsvezetők javadalmazását. Már tavaly felmerült, hogy ezt is korlátozni kellene, és a La Gazzetta dello Sport szerint ez hamarosan meg is történet.

Szabály tilthatja meg, hogy Hamilton egy vagyont keressen az F1-ben Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az olasz sportlap úgy értesült, az FIA és a Liberty Media hamarosan körbe küld egy javaslatot, amely szerint gátat szabnának a versenyzők olykor tízmillió dolláros nagyságrendre rúgó fizetéseinek. Ez újabb lépés lenne afelé, hogy az élcsapatok és a kisebb, független istállók között csökkenjen a különbség.

A lap által idézett pletyka szerint a következő szezonok során a csapatok egyenként maximum 30 millió dollárt költhetnének a két versenyzőjük, plusz a tartalékpilóták fizetésére. Ebben viszont a győzelmekért és az összetett helyezésekért járó bónuszok, valamint az arculatátvitelre vonatkozó plusz tételek nincsenek benne.

A lépés egyértelműen a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnak a legrosszabb, hiszen a brit pilóta több forrás szerint is évi 40 millió dollár körül keres a Mercedesnél, csapattársa, Valtteri Bottas fizetését iparági források 10 millió dollárra becsülték, vagyis Hamiltonnak le kellene mondania az alapfizetése nagy részéről, bár az elmúlt évek alapján bőséges bónuszokra így is számíthatna.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff tavaly támogatta a korlátozást, de felhívta a figyelmet arra is, hogy anyagilag is el kell ismerni a versenyzők erőfeszítéseit és a kockázatvállalásukat. Charles Leclerc, a Ferrari pilótája a Motorsport.com olasz kiadásának lényegében nem kommentálta a felvetést, de valószínűleg nem ért vele egyet.

„Ez olyan ügy, amit a pilótáknak egymás között kell megbeszélnünk, aztán az FIA-val is. Van erről véleményem, de először az FIA-val beszélném meg. Emlékeztetnék arra, hogy milyen kockázatot vállalunk a pályán.”

Hamilton egyes becslések szerint nyolcvanszor annyit keres, mint egy újonc Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Bár a pilóták fizetéseit csak megbecsülni lehet, feltehetőleg Hamilton és a Mercedes az egyetlen, ahol a tervezett szabályozás rövid távon is problémát okozna, a többi csapat e téren a határ alatt marad és az elmúlt évek alapján úgy tűnik, csak Max Verstappen lehet esélyes arra, hogy hasonlóan kiemelkedő javadalmazást kapjon.