Vágólapra másolva!
Toto Wolff kijelentette, váratlanul érte a Mercedest, hogy néhány évvel ezelőtt elmérgesedett a küzdelem Lewis Hamilton és Nico Rosberg között, de többé nem akar ilyet látni a csapatnál.

Ismét napirendre került Lewis Hamilton és Nico Rosberg emlékezetes csatája, aminek a német pilóta 2016-os, váratlan visszavonulása vetett véget. A Mercedes egykori pilótapárosa 2013-tól vívott egyre feszültebb küzdelmet, ami elsősorban 2014-től mérgesedett el, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az Ezüstnyilak pilótái közül kerül ki a világbajnok.

Nehéz volt rendet tartani a világbajnoki címre törő Hamilton és Rosberg közöt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Mandoga Media/R4311

A két sportoló a múlt hétvégén ismét egymás ellen versenyzett, igaz, csak az Extreme-E-ben induló csapataik révén, és egy friss podcastban Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is felidézte a viharos éveket. Az osztrák üzletember nem kívánja újra átélni az ominózus éveket, és elismerte,

az istállónál nem is értették meg pontosan, hogy mi is volt a történtek háttere.

„Nem vagyok biztos abban, hogy ez mindkettejükből kihozta a legjobbat, mert ez negatív hangulatot teremtett és az embernek csapatjátékosnak kell lennie – nyilatkozta a High Performance podcastban. Amikor a két pilóta ellenséges egymással, akkor az értékelő megbeszéléseken is eluralkodik a negatív hangulat, és ezt soha többé nem fogom megengedni.”

„Akkoriban nem tudtam változtatni ezen, mert a versenyzőket már azelőtt leigazolták, hogy én megérkeztem – ismerte el. – Senki sem gondolkodott el azon, hogy milyen lesz kettejük dinamikája. Milyen a közös múltjuk? Volt történeti kontextus velük kapcsolatban, amiről egyikünk sem tudott és soha nem is fogunk.”

Rosberg visszavonulása után Wolff a jóval simulékonyabb Valtteri Bottast igazolta le,

a finn pilóta idén már az ötödik szezonját futja a Mercedesnél, Wolff és Hamilton is gyakran kiemeli, hogy Bottas jó csapatjátékos és közösen a csapat sikeréért tudnak dolgozni. Wolff elmondta, elfogadják, ha valamelyik pilóta elégedetlen, de próbálják fenntartani a morált, ez korábban nem mindig ment.

Többször is összeütköztek, amiből pontveszteség lett Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Mason

„Nagyon nehéz dolgom volt, mert úgy érkeztem a csapathoz, hogy újonc voltam a Forma-1-ben, Nico és Lewis már sokkal régebb óta a sportág tagja volt, de így is meg tudtam teremteni egy olyan környezetet, amelyben tisztelniük kellett a csapatot. Néha vasököllel, de megértették, hogy nem hagyhatnak cserben minket és a Mercedest.”

Wolff szerint 2014-ben előfordult, hogy a versenyzőik önző módon viselkedtek, ezért figyelmeztette őket, hogy gondoljanak a Mercedes-márka jelentőségére, az akkori vezérigazgató, Dieter Zetsche hitelére, és minden egyes dolgozó munkájára.

„Az majd meg fogja változtatni azt, ahogy viselkedtek – idézte fel Wolff. – Nem fogjátok a csapattársatokat a falhoz lökni. Mindig világossá tettem, hogy ha ez rendszeressé válik és kialakul egy sorminta, akkor nem félek valakit eltiltani a versenyzéstől.”