Vágólapra másolva!
A hétvégén rendezik az Extreme-E nevű elektromos tereprali-sorozat első fordulóját Szaúd-Arábiában, a mezőnyben egyebek mellett Nico Rosberg és Lewis Hamilton is csapatot indított. A német expilóta elárulta, most más a hozzáállása, mint amikor brit riválisával a pályán küzdött.

Versenyzői pályafutása után is összeméri erejét Nico Rosberg egykori csapattársával, Lewis Hamiltonnal, ezúttal viszont már nem a volán mögött, hanem csapatfőnökként: a hétvégén zajlik az új, Extreme-E nevű elektromos tereprali-sorozat első fordulója Szaúd-Arábiában, ahol a Rosberg X Racing és az X44, vagyis Hamilton csapata is rajthoz állt.

Rosberg elutazott az Extreme-E első hétvégéjére és segített kitakarítani a tengerpartot Forrás: Sam Bloxham

Az első helyszínre Rosberg személyesen is ellátogatott, nem tagadta, hogy ő is úgy érzi, versenyzői pályafutása után csapatfőnökként is folytatódik a küzdelme egykori nemezisével. Arra viszont rávilágított, az istállóját másként irányítja, mint ahogy ő maga viszonyult a versenyzéshez a Forma-1-ben, megpróbálta ellesni Toto Wolff módszereit és felhatalmazni a munkatársait.

„Imádom, hogy Johan [Kristoffersson] és Molly [Taylor] nagyon jól összedolgozik, tiszteletteljesek és az egész csapat együttműködik – utalt két pilótájára, akik egymást váltják az autóban. Az én csapattársam [az F1-ben] a legnagyobb ellenségem volt a világon, az együttműködés lényege pont a fordítottja volt: az, hogy miként tudnám őt lelassítani” – nyilatkozta a Reutersnek.

„Itt az a lényeg, hogy miként tudjuk segíteni egymást és gyorsabbá válni, tanulni egymástól. Ezt nagyszerű látni” – árulta el a 2016-os világbajnok, aki gyerekkora óta többször is volt Hamilton csapattársa és ellenfele, eleinte baráti kapcsolatot ápoltak, később viszont ez megromlott, és előfordult, hogy szóba sem álltak egymással.

Molly Taylor és Johan Kristoffersson volt a leggyorsabb az egyik időmérőn, a másikat Hamilton csapata zárt az élen Forrás: Motorsport Images/Sam Bloxham

„Nagyszerű lenne, ha a Lewis-Nico csata az Extreme-E-ben is megismétlődne, csodás lenne, ha a kettőnk autói küzdenének – idézte a BBC. – Manapság már semleges a kapcsolatunk. Mindketten Monacóban élünk, úgyhogy néha belebotlunk egymásba a boltokban” – tette hozzá a német expilóta.

Új cél kell az F1-nek

Hamiltonhoz hasonlóan visszavonulása óta Rosberg is a környezetvédelem és a fenntarthatóság pártfogója lett, több ilyen célú befektetése is van, és az Extreme-E-t is fontosnak tartja, mert a helyszínek kiválasztása révén a sorozat környezetvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet, és a működése révén példát is mutat más, hasonló rendezvényeknek.

Rosberg úgy véli, a motorsportoknak hasznossá kell válniuk az emberiség számára, ezen belül az F1-nek is konkrét feladatot kell találnia.

„Az segít, hogy a versenypályákról átkerülnek a közutakra a fejlesztések. A Forma-1-nek van hova fejlődnie, de dolgoznak rajta. Például a szintetikus üzemanyagokkal. Ha e téren felpörögnek és tényleg létrehoznak innovációkat, az emberek millióinak a javát szolgálhatja világszerte. Viszont, az F1 már eddig is sokat tett például a könnyű anyagok vagy a hibrid erőforrások révén, már most is a a világ legjobb hatásfokú motorjait használják.”