A Mercedes már a következő futamok miatt aggódik, amelyeken nőhet a Red Bull előnye

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull, Bahreini Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton leads Red Bull's Dutch driver Max Verstappen during the Bahrain Formula One Grand Prix at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 28, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
 A Mercedes F1-es istállója szerint megeshet, hogy a szezon második és harmadik futamán a Red Bull tempóelőnye még nagyobb lesz, miközben Max Verstappen már a bahreini időmérőn is 4 tizedmásodperccel győzte le Lewis Hamiltont.

Hiába sikerült megnyernie a Bahreini Nagydíjat az egész hétvégén gyorsabb autóval rendelkező Red Bullt legyőzve, a Mercedes már előre tart a soron következő futamoktól, amelyek felnagyíthatják azokat a tulajdonságokat, amelyekben a W12-es gyengébb, mint az RB16B. Andrew Shovlin, a világbajnok istálló vezető versenymérnöke úgy véli, hogy a szezonnyitó hétvégén látottak alapján van okuk az aggodalomra az imolai és portugáliai versenyhétvége előtt, a bahreini pálya kanyarjait elemezve ugyanis világosan látszik, hogy mely kanyarokban gyengébbek a legfőbb riválisnál.

Imolában és Portugáliában nőhet a Red Bull tempóelőnye? Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Szerintem nem vagyunk elég jók a gyors kanyarokban, Imolában és Portimaóban pedig elég sok van ezekből. Ez az egyik olyan terület, amelyen jelenleg előnyben vannak – nyilatkozta a szakember, aki kiemelte, hogy az idénynyitó helyszínén látottak nem feltétlenül szolgáltatnak jó előrejelzést a továbbiakra. – A bahreini egy eléggé egyedülálló pálya, nagy terhelést ró a hátsó gumikra, valamint most nagyon szeles is volt. 30-40 km/h-s szél is előfordult, ami a felső határa annak, ami egy normál futam során lenni szokott."

Shovlin rávilágított, hogy azért is van nehéz dolguk, mert az idei szezonban nincs egy terület sem, amelyen az ő autójuk a Red Bullé fölé kerekedne, amit a Bahreini Nagydíj hatalmas Verstappen-fölényt hozó időmérő edzése is megmutatott.

„Nem igazán van semmilyen erősségünk hozzájuk képest. Sok évig támaszkodhattunk az egyenesbeli tempónkra, vagy a gyors kanyarokban mutatott sebességünkre. de ha most megnézzük az első versenyt, sehol nem hoztunk rajtuk időt.

Az időmérőn hozni tudjuk a tempójukat azokban a kanyarokban, amelyekben jók vagyunk, a többiben pedig ők a gyorsabbak. Gyorsabb autóra van szükségünk, ennyire egyszerű."

Már az egyenesekben sincs meg a Mercedes fölénye Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A futamot végül nagyszerű teljesítménnyel, a gyorsabb autóval az utolsó méterekig őt üldöző Verstappen támadásait visszaverve megnyerő Lewis Hamilton szerint is jelenleg pont fordított a helyzet a korábbiakhoz képest, hiszen avaly a Red Bull volt az a csapat, amely az időmérőn nem tudta tartani a lépést a Mercedesszel, és legtöbbször csak a versenytempójában reménykedhetett. „A Red Bull tempója elképesztően erős, az időmérőn jelenleg nem tudjuk hozni azt, amit ők" – jelentette ki a hétszeres világbajnok.

Azért nem szabad leírni a Mercedest, sőt

Azzal együtt, hogy kissé pesszimistán állnak a folytatáshoz, a világbajnok istálló Bahreinben is bizonyította, hogy lassabb autóval is képes a győzelemre, Andrew Shovlin szerint pedig pusztán az autó jobb megismerésével is fejlődhetnek, a folytatásban érkező fejlesztésekről nem is beszélve.

Amikor egy csapat fejleszt egy autót, számos területet próbál kiaknázni teljesítmény-szempontból, és szerintünk nem hozta mindegyik terület azt, amit tud. Keményen fogunk dolgozni azon, hogy a következő néhány versenyen növeljük az autó teljesítményét, de szerintem nagyon nehéz lesz."

Azért a Mercedes sem fog tétlenkedni, és mindent megtesz, hogy csökkentse a különbséget Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Lesznek dolgok, amelyek a jó irányba fognak elmozdítani minket. Bahreinben szenvedtünk az autó hátuljával, a soron következő pályák pedig ebből a szempontból kíméletesebbek, de nem vagyunk naivak, és a nagysebességű kanyarokról nem gondoljuk, hogy bármelyik helyszínén is az erősségeink lesznek."