A Mercedes csapatfőnöke reagált a csalódott Bottas kritikájára

Forma-1, Valtteri bottas, Lewis Hamilton, Mercedes, Bahreini Nagydíj, Charles Leclerc, Ferrari
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 28: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 leads Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF21 during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 28, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas többször is bírálta a Mercedest az F1-es Bahreini Nagydíj hétvégéjén, Toto Wolff csapatfőnök a futam után a finn pilótát hibáztatta azért, mert nem tudtak segíteni neki.

Nagy tervekkel várta az idei F1-es szezont Valtteri Bottas, mivel lehetséges, hogy az idei szezon lesz az utolsó esélye, hogy legyőzze a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont, Bahreinben viszont ismét a brit pilóta győzött, míg csapattársa csak a 3. helyezett lett, és a futamon egy pillanatig sem volt reális esélye a fordításra.

Wolff szerint az volt a gond, hogy Bottas beszorult Leclerc mögé a rajt után Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Bottas esélyét az vette el végképp, hogy rosszul sikerült a második kerékcseréje, a jobb első gumi leszerelésével a szerelők túl sokáig bíbelődtek, ezért jelentős időkülönbség alakult ki, de a Mercedes pilótája így is csalódott volt, és azt mondta, defenzívnek érezte a csapat versenystratégiáját, szerinte a kerékcserék időzítésével többet kihozhattak volna a versenyéből.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke viszont kijelentette, szerinte nem tudtak alternatív stratégiát alkalmazni,

pedig a finn pilótával is megjátszották volna az elévágást, ami végül Hamiltonnak a győzelmet jelentette a futamot a pole pozícióból kezdő Max Verstappen ellen. „Ez szerintem megváltoztatta volna számára a versenyt” – utalt Bottasra a csapatfőnök.

„A helyzet viszont úgy alakult, hogy a rajtnál elvesztett egy pozíciót, és utána nem igazán tudta ledolgozni a hátrányát az élen álló srácokhoz képest – utalt Wolff arra, hogy Bottas rövid időre beragadt Charles Leclerc autója mögé. – A kerékcsere lehetőséget adott volna, hogy Max elé vágjon, szerintem sikerült is volna, de aztán gondunk akadt a jobb első légkulccsal.”

A 3. hely jutott Bottasnak az idénynyitón Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Bottas 2017-es szerződtetése óta nem jellemző, hogy a pilóták nyilvánosan bírálják a Mercedes működését, még Bottas sem szokta kritizálni a döntéseket, pedig jellemzően alulmarad Hamiltonnal szemben. Ezen a hétvégén az időmérő és a verseny után is úgy vélte, többet is kihozhattak volna a lehetőségből, de Wolff nem neheztel a versenyzőjére.

„Teljesen megértem, hogy az autóban ülve frusztrált lesz, és kevés információra alapozva azt mondja, hogy valami mást is megpróbálhattunk volna. Nem tudom, hogy milyen más lehetőségeink lettek volna a stratégia terén. Az egykiállásos taktika láthatóan nem volt lehetséges, a közepessel nem ért volna célba. A középső etap során a kemény teljesítménye is visszaesett. Nem volt más megoldás.”