Szigorú műszaki ellenőrzést vezettek be, a Mercedest vizsgálták először

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 28: Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 makes a pitstop during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 28, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Alaposan átvizsgálták Valtteri Bottas autóját a Bahreini Nagydíj után, ez az FIA új műszaki ellenőrzésének része. A végeredményt már előbb kihirdették, de utólag is lehet módosítani.

Az eddigieknél szigorúbb és átfogóbb technikai ellenőrzéseket vezetett be az FIA a Forma-1 2021-es szezonja előtt, ennek lényege, hogy a már megszokott, verseny utáni műszaki átvizsgáláson felül, szúrópróbaszerűen kiválasztanak egy autót a pontszerzők közül, és még alaposabban megnézik, hogy az szabályosan működött-e. Ez az F1-ben új eljárás, de más FIA-világbajnokságokon már bevált.

Bottas autóját vizsgálták először Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Az FIA közleménye szerint a vizsgálat célja, hogy „mélyebben” is megbizonyosodjanak az autó szabályosságáról, ennek részeként szét is szedik azt, valamint megvizsgálják a szoftverét és egyéb rendszereit is. A szövetség fenntartja a jogot arra is, hogy ilyen esetekben a kiválasztott autó csapatának másik autóját is megvizsgálják.

Már előzetesen is számítottak arra, hogy az ilyen vizsgálatok hosszabb ideig tartanak majd, ezért a végeredményt már a technikai ellenőrzés előtt kiadják,

ha viszont szabálytalanságot találnak, akkor a műszaki delegált felszólíthatja a sportfelügyelőket, hogy ismét üljenek össze, és tárgyalják a helyzetet vagy átadhatják a feladatot a következő nagydíj sportfelügyelőinek. Az FIA közben lefoglalhatja és plombálhatja a releváns alkatrészeket és információt.

Az idénynyitó Bahreini Nagydíj után a 3. helyezett Valtteri Bottas autóját sorsolták ki a vizsgálatra, a műszaki ellenőrök elsősorban a Mercedes első és hátsó felfüggesztésének karosszérián belüli alkatrészeire, az ehhez kapcsolódó szenzorokra, ezek bekötésére a vezérlőelektronikához, és egyéb rendszerek működésére összpontosítottak.

A két Mercedes a dobogón zárta a Bahreini Nagydíjat Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

A közlemény erre nem tér ki, de lehetséges, hogy a Mercedesnél azért is vizsgálták a felfüggesztést, mert a csapat kénytelen volt lemondani a tavaly DAS-ként emlegetett trükkös kormányművéről, ami a kormányzás mellett a kerékösszetartás változtatására is képes volt, de az idei szabályok szerint már nem használhatják.

Bottas autójának megvizsgált alkatrészei szabályosnak bizonyultak, ezért a verseny végeredménye nem változik. A másik Mercedesszel a finn pilóta csapattársa, Lewis Hamilton megnyerte a Bahreini Nagydíjat, ez pályafutása 96. győzelme volt. A Mercedes a két dobogós hely és Bottas leggyorsabb köre révén vezeti a konstruktőri világbajnokságot.