Csapattársa 19 éve nem látott betlit produkált, de Schumacher is majdnem összetörte magát

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Nyikita Mazepin, Haas
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 28: The abandoned car of Nikita Mazepin of Russia and Haas F1 is seen at the side of the track after a colllision earlier in the race during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 28, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem sokon múlt, hogy ne csak Nyikita Mazepin, hanem Mick Schumacher is balesetet szenvedjen a Bahreini Nagydíj elején. A Haas orosz versenyzője elismerte, hogy ő hibázott, míg csapattársa azt sajnálta, hogy nem tudott másokkal csatázni.

Felemásan alakult a Haas két újonc pilótájának első Forma-1-es nagydíja. Mindeketten követtek el egy-egy nagyobb hibát, de míg Nyikita Mazepin számára ez a futama végét jelentette, addig Mick Schumacher folytatni tudta a körözést. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia úgy érzi, sokat tanult bemutatkozó versenyén, de egy kicsit sajnálta, hogy nem tudott másokkal csatázni.

Schumachernek magányos futama volt a mezőny végén Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Schumacher végül az utolsó, 16. helyen fejezte be a futamot, 38 másodperccel a 15. helyen befutó Sebastian Vettel és 58 másodperccel a 14. helyen célba ért George Russell mögött. A hibája nélkül közelebb lehetett volna hozzájuk, de minden bizonnyal akkor is utolsóként végez.

„Összességében azt mondanám, hogy 90%-ban elégedett vagyok, 10%-ban nem, a hiba miatt, amit a biztonsági autós újraindítás után követtem el – utalt a négyes kanyarból kifelé bemutatott megpördülésére. – Szerencsére az autó vezethető maradt, minden rendben volt, úgyhogy folytatni tudtam és építkezhettem a hétvége során szerzett tapasztalatokra.

. Szerencsére sikerrel túljutottam az olyan helyzeteken, mint a kék zászlók, egy ponton pedig utolértem Nicholas [Latifit], úgyhogy legalább megérezhettem, milyen közelről követni valakit és használni a DRS-t. Összességében úgy érzem, hogy rengeteget tanultam, és ezt remélhetőleg át tudom ültetni a következő versenyre."

Mazepinnek három kanyarig tartott a futam Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Elmondása szerint a hétvége során ő is sokat tanult, versenykörülmények között azonban jóval kevesebb tapasztalatot (nagyjából semennyit) szerzett Schumachernél csapattársa, a már a rajt utáni harmadik kanyarban kieső Nyikita Mazepin. Az orosz versenyző saját hibájából csúszott ki és csapódott a falnak, amit rögtön el is ismert. „Nagyon egyszerű, hibát követtem el. A gumik túl hidegek voltak, én pedig elcsíptem a kerékvetőt, majd túl nagy gázt adtam és megpördültem.

– nyilatkozta. – Próbáltam elkerülni Micket, mivel nagyon közel volt hozzám, és eközben túl nagy gázt adtam, amit a gumik már nem bírtak. Az én hibám volt és csalódott vagyok miatta. Ugyanakkor mindig lehet pozitívumokat találni. Hosszú napokat töltöttem a pályán és sok mindent csináltam, amikből tanultam. Ilyenkor rengeteget tanul az ember, megvannak a hullámhegyek és hullámvölgyek, utóbbiból pedig a mai volt az egyik legnagyobb. De ilyen az élet."

Mazepin önkritikus volt Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke megértő volt a hibázó pilótájával, és elmondta, hogy mindez a tapasztalatszerzés része, akárcsak Schumacher megpördülése. „Egy kicsit keményebben nyomta, de ez leginkább a stílusára vezethető vissza, ahogyan próbálja megtalálni a határokat. Néha az ember ilyenkor túllépi azokat.

Ő egyike azoknak a srácoknak, akik nagyon keményen próbálkoznak" – nyilatkozta Steiner Mazepinről, majd hozzátette, szerinte mindkét pilótától számíthatunk megpördülésekre a jövőben is, de nem olyanokra, mint az első versenyen, amikor szerinte kicsit túl optimisták voltak, miközben próbáltak csatázni a többiekkel, és nem mérték fel jól a tapadási viszonyokat.

Mazepin bemutatkozó hétvégéje ezzel együtt feledhetőre sikerült. A szabadedzéseken is többször megforgott, majd az időmérő edzésen kétszer is keresztbe állt, másodszor fékhiba miatt.

Az orosz pilóta emellett azt a statisztikát sem fogja a falára kitenni, amely szerint a 2002-es Ausztrál Nagydíj óta ő az első újonc, aki bemutatkozó futamán már az első körben kiesett.

Akkor a Sauber színeiben debütáló Felipe Massa és a Toyotánál versenyző Allan McNish is belekeveredett a rajt utáni tömegbalesetbe és feladni kényszerült a versenyt.

Schumacher is majdnem pórul járt

A közvetítésből kimaradt, de Schumacher fedélzeti kamerájából kiderült, hogy nem sokon múlt, hogy a Haas másik újonca is búcsúzzon a verseny elején, a Mazepin bukása miatt pályára küldött biztonsági autó kimenetelekor ugyanis majdnem a tavalyi Toszkán Nagydíjon látott ráfutásos baleset részese lett.

Schumacher majdnem belerohant az előtte lassító autókba Forrás: F1 TV

A mezőny hátsó része a Mugellóban látottakhoz hasonlóan gyorsítani kezdett az utolsó kanyar után, a mezőny elején Max Verstappen azonban visszafogta a tempót, hogy a mögötte haladóknak minél rövidebb szakasz álljon a rendelkezésére szélárnyékból megtámadni őt. A Schumacher előtt három autóval haladó Cunoda Juki blokkolta is a jobb első kerekét, hogy ne rohanjon bele az előtte haladóba, de több autónak, köztük a Haasnak is nagyot kellett fékeznie. Szerencsére mindenki épp bőrrel és ép autóval megúszta az esetet.