A Mercedes reménysége nem szégyelli, hogy mentális segítséget kért

Forma-1, George Russell, Williams Racing, Bahrein teszt 1. nap
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 12: George Russell of Great Britain and Williams walks in the Paddock during Day One of F1 Testing at Bahrain International Circuit on March 12, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedeshez tartó, jelenleg még a Williamsnél versenyző George Russell őszintén beszélt arról, hogy pszichológushoz jár, amit szerinte sokan a gyengeség jelének tartanak, ő azonban másként gondolkodik erről.

Ahogy a hétköznapi embereknek, úgy a profi sportolóknak – beleértve az F1-es pilótákat is – megvannak a saját problémáik, amelyekkel sok esetben könnyebben megbirkóznak, ha szakember segítségét kérik. A 23 esztendős, jövőre nagy valószínűséggel már a Mercedes színeiben versenyző George Russell őszintén beszélt arról, hogy pszichológussal dolgozik együtt, és ezt egyáltalán nem tartja a gyengeség jelének.

Russell mindent megtesz, hogy mentálisan is a lehető legjobb állapotban legyen Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Joe Portlock

Kívülről nézve úgy tűnhet, a jelenleg a Williamsnél versenyző fiatal brit a gondtalan huszonévesek életét éli, miközben azt csinálja, amire mindig is vágyott, a Forma-1-ben versenyez. Neki is megvannak azonban a démonai, a tavalyi idényben pedig több megpróbáltatáson is keresztülment, amelyek közül a legnagyobbat alighanem imolai, saját hibájából történt kieséses jelentette, akkor ugyanis minden bizonnyal a pontszerzéstől fosztotta meg magát, és az utóbbi két idényben mindössze egy egységet gyűjtő Williams-t.

Mindemellé jött a váratlan beugrása Lewis Hamilton helyett a Szahíri Nagydíjon, amely jutalomjátéknak tűnhetett, Russell jövője szempontjából azonban döntő jelentőséggel bírt, hiszen ezen a versenyen bizonyította az őt hat éve támogató Mercedesnek, hogy készen áll a feladatra. „A tavalyi szezon nagyon intenzív volt, különösen azzal, ahogyan a dolgok alakultak az év második felében. Az mentálisan nagyon fárasztó volt” – nyilatkozta a PA hírügynökségnek.

és semmi gond nincs azzal, ha egy profitól kérünk segítséget. És hasznos is."

Tavalyi imolai kieséses akkor nagyon megviselte Forrás: F1 TV

Noha a profi sportolók körében nem ritka, a Forma-1-es pilóták többsége továbbra sem beszél nyíltan arról, hogy igénybe veszi-e pszichológus segítségét. Valtteri Bottas a Mercedes szezon előtti sajtótájékoztatóján például közölte, megtartja magának az információt arról, hogy jelenleg jár-e szakemberhez, annyit azonban elmondott, ha szükségét érzi, nem fél segítséget kérni. „A férfiak ezt a gyengeség jelének tartják, de abszolút nem az – szögezte le Russell. – Erősebbé tesz, és általa jobban megérted saját magad. Nincs amit szégyellni rajta."

A hétvégén harmadik F1-es szezonját kezdő pilóta a közösségi médiát hozta fel példaként, mint olyan dolgot, ami negatív hatással lehet egy sportoló mentális egészségére.

„Most ilyen világot élünk a közösségi médiával, ami mindenkire nézve brutális. Ott van ez a sok felszínes ember, akikre sokan úgy tekintenek, hogy »én mért nem vagyok olyan, mint ők?«. Ezek az emberek azonban csak a legjobb énjüket mutatják meg. Én egyszerűen még nem ebbe a generációba tartozom. Nem is voltam fent a közösségi oldalakon 16 éves koromig, és nem is tudom elképzelni, hogy 10 éves koromtól fogva így nőjek fel és lássam mindezt, mert ennek hatása van az önbecsülésedre. Ha tudnék, megszabadulnék tőle."

Nem olvas az F1-ről a közösségi médiában Forrás: Williams Racing

A Netflix Drive to Survive című F1-es sorozatának legújabb évadában példát is láthatunk arra, milyen az, amikor egy versenyző talán túlságosan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mit írnak róla idegenek, amikor Bottas a harmadik epizódban azt ecseteli, mennyire felhúzta őt az egyik kommentelő.

Hogy ilyesmi vele ne történhessen meg, Russell mindent kerül a közösségi médiában, ami az F1-gyel kapcsolatos.

„Minden Forma-1-gyel kapcsolatos dolgot lenémítottam, nem olvasok semmit róla, legyen szó rólam, vagy másról, mert gyakran frusztrálónak találok olyan dolgokat, amelyekkel nem értek egyet. Semmi pozitívat nem ad ez nekem, úgyhogy jobban megvagyok nélküle" – jelentette ki.