Vágólapra másolva!
Pierre Gasly érzelmes bejegyzésben vallott arról, hogy szerinte miért nem tudott sikeressé válni Max Verstappen oldalán a Red Bull színeiben. Tavaly még azt mondta, visszamenne a csapathoz, de Christian Horner szerint ők nem számolnak ezzel.

A 2020-as Olasz Nagydíj meglepetésgyőztese, Pierre Gasly volt a Forma-1 tavalyi mezőnyének egyik érdekes figurája, mivel a középmezőny végére való Alpha Taurival több futamon is látványosan szerepelt, és Monzában lecsapott a kínálkozó lehetőségre is. Gasly számára ez nagy elégtétel volt, mert bebizonyította, hogy képes győztessé válni, egy évvel azután, hogy a Red Bull menesztette őt, és a tavalyi év végén elküldött Alexander Albont ültette a helyére.

Gasly idén is a Red Bull testvércsapata, az Alpha Tauri színeiben versenyez Forrás: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool/Joerg Mitter

Gasly a mezőny szupertehetségének tartott Max Verstappen oldalán kezdte a 2019-es szezont, de nem tudta tartani a lépést a holland versenyzővel. Előfordult, hogy különösebb ok nélkül körhátrányba került csapattársához képest, majd a Red Bull a Belga Nagydíj előtt lefokozta őt az akkori Toro Rossóhoz, ahol Gasly a Brazil Nagydíjon a 2. helyezett lett.

A felek eddig nem beszéltek nyíltan a szakítás okáról, még akkor sem, amikor Gasly teljesítménye látványosan feljavult az Alpha Taurinál.

A francia versenyző viszont érzelmes hangvételű bejegyzést publikált a The Players’ Tribune hasábjain, amelyben a 2019-ben elhunyt Anthoine Hubert-hez fűződő viszonya mellett a Red Bullnál töltött időszakáról is vallott.

„Miután elkövettem az első hibát az autóban, úgy éreztem, hogy az emberek lassan elfordulnak tőlem. Volt egy balesetem a téli tesztelésen, és onnantól kezdve a szezon sohasem indult be igazán. Aztán volt két nehéz versenyem a Red Bullnál, a médiában meg szinte felfaltak."

„Az autó nem volt tökéletes, de mindent beleadtam, hogy próbáljak fejlődni és minden héten tanulni valamit. Kimondom: azért volt nehéz számomra a Red Bullnál töltött időszak, mert nem éreztem, hogy igazán segítettek volna vagy úgy bántak volna velem, mint másokkal tették. Én pedig ezt egyszerűen nem tudom elfogadni.”

Gasly nem tudta tartani a lépést Verstappennel, Horner (balra) már nem venné őt vissza Forrás: AFP/2019 Getty Images/Charles Coates

„A húst is ledolgoztam magamról minden nap, hogy próbáljam hozni az eredményeket a csapatnak, de nem volt meg minden eszköz, amire szükségem lett volna a sikerhez. Próbáltam megoldásokat javasolni, de

„Nem olyan ember vagyok, aki kitálal a médiában, mert tényleg hálás vagyok a Red Bullnak a lehetőségért és mindenért, amit a pályafutásom során értem tettek. Tényleg az vagyok, de kiállhatok az igazam mellett. Ez van, ez az igazság.”

Gasly bejegyzése néhány nappal azután jelent meg, hogy a Drive to Survive című Netflix-sorozat tavaly felvett harmadik évadában azt mondta, 2020-ban az Alpha Taurinál felkészültebb versenyző lett, élete formájában versenyzett, és kijelentette, szerinte megérdemelné, hogy visszavegyék a Red Bullhoz.

– mondta akkoriban. Az ominózus epizódban viszont Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke egyértelműen kijelentette, hogy nem készülnek Gasly újbóli szerződtetésére.

Gasly idén újra bizonyíthat az Alpha Taurival Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Joe Portlock

„A döntéseinket nem csupán érzelmi alapon hozzuk meg, hanem tényekre hagyatkozva. Rengeteg adatot nagyon sokáig elemzünk. A csapat részéről, házon belülről senki sem erőltette, hogy azt mondjuk, vissza kell hoznunk Pierre-t” – szögezte le a csapatfőnök.