Majdnem belehalt a koronavírusba Alonso korábbi csapattársa

Forma-1, Fernando Alonso, Tarso Marques, Minardi, 2001
2001 - Alonso (jobbra) 19 évesen, az azóta megszűnt Minardi csapat színeiben mutatkozott be a Forma-1-ben. A mezőny leglassabb autójával többször is sikerült kitűnnie, legjobb eredménye a Német Nagydíjon elért 10. helyezés volt.
Vágólapra másolva!
A Fernando Alonsóval a spanyol pilóta Forma-1-es újoncévében egy csapatban versenyző brazil Tarso Marques is elkapta a koronavírust, és saját elmondása szerint már arra is felkészült, hogy belehal a fertőzésbe.

Nemcsak a jelenlegi, hanem a korábbi Forma-1-es pilótákat sem kerüli el a koronavírus, mint azt Tarso Marques, Fernando Alonso korábbi csapattársának esete mutatja. A most 45 esztendős, az F1-ben 1996 és 2001 között három csonka szezonban versenyző, ezalatt 24 futamon induló expilóta azt hitte, bele fog halni a fertőzésbe.

Marques és Alonso a 2001-es Minardi bemutatóján Forrás: AFP/Paul Crock

Az F1 mellett az IndyCarban is megforduló, F1-es pályafutása befejeztével a brazil Stock Car-bajnokságban levezető, jelenleg saját műhelyt vezető Marques nem tartozott a sportág kiemelkedő alakjai közé, a Forma-1-ben elért legjobb eredményének is mindössze két darab kilencedik helyezés számít a 2001-es idényből. A neve a legtöbbek emlékezetben úgy maradhatott meg, mint az abban az évben bemutatkozó Fernando Alonso első csapattársa a királykategóriában.

A pályafutása során 1996-ban, 1997-ben és 2001-ben is a Minardi színeiben induló pilóta most azonban nem a versenyzésével, hanem valami egészen mással került a figyelem középpontjába: elkapta ugyanis a koronavírust, amibe saját elmondása szerint majdnem belehalt. „Azt gondoltam, hogy minden rendben lesz, hiszen mindig nagyon egészséges voltam, megfelelően táplálkoztam, edzettem – nyilatkozta már a kórházból kikerülve az Instagram-oldalán. – Azt hittem, hogy velem aztán semmi nem történhet, és ami igazán foglalkoztatott, az a szüleim egészsége. De a diagnózis után két órával már alig kaptam levegőt, egy újabb óra után pedig már nem tudtam önállóan lélegezni. Most, miközben ezt az interjút adom, még mindig csak 30%-os a tüdőkapacitásom."

Marquest tehát azonnal az intenzív osztályra szállították, állapota azonban annyira leromlott, hogy felkészült a halálra és már végrendeletet is írt.

„Az első három-négy nap a kórházban borzasztó volt. Az ember gyakorlatilag halott. Teljesen megsemmisíti a vírus. Olyan sok gyógyszert kaptam, három-négy óránként kortikoszteroid-injekciót. Kilenc napig nem aludtam, miközben a lehető legtöbb oxigént használtam."

Az 1997-es Német Nagydíjon a Minardival Forrás: Getty Images/Michael Cooper

„Egyik dolog jött a másik után. Hasi fájdalom, allergia a lábamon a semmiből, még mindig tele vagyok pöttyökkel. Két napon át zokogtam, olyan pokoli fejfájásom volt. A vírus minden területet támad, és úgy tűnik, mintha soha nem adná fel.

A súlyos tünetek ellenére orvosai szerint az expilóta teljesen fel fog épülni a fertőzésből.