A Honda már jobb, mint a tavalyi Mercedes, kérdés, hogy az ideit legyőzi-e

Forma-1, Sergio Pérez, Red Bull Racing, Valtteri Bottas, Mercedes, Bahrein teszt 2. nap
Red Bull's Mexican driver Sergio Perez leads Mercedes' British driver Lewis Hamilton during the second day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 13, 2021. (Photo by Mazen MAHDI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Red Bull mellett annak motorgyártója, a Honda is gőzerővel készül az idei szezonra és mindent megtesz annak érdekében, hogy jobb motort gyártson, mint a Mercedes. A japánok technikai igazgatója szerint a címvédő tavalyi, világverő erőforrását már túlszárnyalták.

A Red Bull mellett a Forma-1-ből az idei szezon végén kiszálló Hondánál is remélik, hogy az idén meg tudják szakítani a Mercedes sikersorozatát, és világbajnokként mondhatnak búcsút a sportágnak. Hogy ez megvalósuljon, a japánok mindent bevetnek 2021-re, és még a 2022-re szánt fejlesztéseiket is előrehozták egy évvel. Ennek köszönhetően Tanabe Tojoharu, a gyártó F1-es technikai igazgatója szerint sikerült túlszárnyalniuk a tavalyi Mercedes-motort, ám hogy az ideinél jobbak-e, azt még ő sem tudja.

A tesztek alapján a Red Bull egyelőre a Mercedes előtt jár Forrás: AFP/Mazen Mahdi

A Ferrari elleni csatározás minden korábbinál nagyobb fejlesztési ugrásba hajszolta 2020-ra a Mercedest, amely a tavalyi idényre olyan erőforrással állt elő, amelynek teljesítménye a riválisokat is meglepte. A címvédő természetesen az idei évre is fejlesztett, és elmondása szerint olyan innovációkat is beépített a 2021-es motorba, amelyeket korábban nem próbáltak ki élesben. A Honda azonban reméli, hogy ennek ellenére fel tudják venni velük a versenyt. „Tavaly nagy ugrást láthattunk a fejlesztéseikben. Nagyon nehéz megjósolni, hogy most mit csinálnak és ennek mi lesz az eredménye. Erre jelenleg nincs válaszunk" – nyilatkozta Tanabe a The-Race.comnak arról, hogy mivel készülhetett az idei szezonra a Mercedes.

Azt viszont tudja a szakember, hogy mennyit javult a Honda-erőforrás az idénre.

Ez akkor fog kiderülni, amikor megrendezik az első időmérőt és versenyt."

A Honda szerint is az első versenyen fog kiderülni a valós erősorrend Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

A Red Bull három napos bahreini tesztjét a Honda szempontjából értékelő Tanabe elmondta, hogy az idei tesztelés „egyértelműen jobb volt, mint a korábbi években", és hogy a legerősebb motorüzemmódot is tesztelték és annak megbízhatóságával elégedettek voltak. Tanabe ugyanakkor hangsúlyozta, hogy három nap nekik sem volt elég arra, hogy minden kétséget kizáróan megbizonyosodjanak a motor megbízhatóságáról, és

akadtak kisebb, aggodalomra okot adó jelek is, amelyekkel foglalkozni kell az első futam előtt, de még így is kevesebb problémával szembesültek, mint várták.

„Remélem, hogy olyan pozícióban leszünk, amelyben harcolhatunk a Mercedesszel a világbajnoki címért, de tudom, hogy milyen erősek a technikai felkészültség, a kasztni, a motor, a versenyzők és a csapatmunka terén is. Egy kissé korai bármit is mondani mindössze három napnyi tesztelés után" – igyekezett féken tartani az elvárásokat a technikai igazgató.