Sainz és a Ferrari nem hisz a Mercedes hanyatlásában

Forma-1, Bahrein teszt, 3. nap, Charles Leclerc, Ferrari, Valtteri Bottas, Mercedes
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 14: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF21 leads Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 during Day Three of F1 Testing at Bahrain International Circuit on March 14, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari új igazolása, Carlos Sainz és a csapat sportigazgatója, Laurent Mekies is kételkedik abban, hogy a Mercedes teszten mutatott formája valós lenne. A Scuderiától nem várnak gyors felzárkózást.

Fennállása egyik leggyengébb szezonja után a Ferrari a fejlődést tűzte ki célként, de az SF21-től nem várják azt, hogy újra győztessé teszi a Scuderiát a Forma-1-ben. Az olasz istálló tagjai már az előszezoni tesztelésen is azt hangoztatták, hogy elsősorban nem az autó nyers tempójára kíváncsiak, hanem arra, miként alakulnak az eredmények a gyári szimulációkhoz képest.

Sainz nem számít arra, hogy a Ferrari idén az élmezőnybe kerül Forrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

A csapat új pilótája, Carlos Sainz a Mundo Deportivónak elmondta, az SF21-es „többé-kevésbé” az elvárásoknak megfelelően szerepel, egyelőre „viszonylag elégedettek” a pályán látott eredményekkel és a szimulációkkal való összevetésekkel. A Ferrari viszont elsősorban nem önmagával versenyez,

Sainz elismerte, erős ellenfeleket látott a pályán.

„A Red Bull jónak tűnik és biztos vagyok abban, hogy a McLaren is közel lesz, egyszerűen azért, mert a kisebb [méretű Mercedes] motor révén javul az autó aerodinamikája, ráadásul erősebb is lett, úgyhogy ezzel mindkét téren nyernek. A McLaren biztosan előrelépést tesz, és az Alpine sem tűnik rossznak.”

Sainz kijelentette, még túl korai az elmúlt évek meghatározó csapata, a Mercedes formája miatt aggódni. „Semmit sem hiszek el a Mercedesről” – szögezte le, és ezzel finomabban, de főnöke, a Ferrari sportigazgatója, Laurent Mekies is egyetértett: „A Mercedes még mindig a Red Bull előtt van, annak ellenére is, hogy talán az elmúlt hét év leggyengébb szezonkezdetét láttuk tőlük.”

A Ferrari gyorsult, de nem várnak sokat

A Ferrari idei versenyképességével kapcsolatban az érintettek egyelőre óvatosan nyilatkoznak. Mekies a csapat rajongói klubjának online eseményén azt mondta, „valószerűtlen”, hogy 2021-ben megnyerik a világbajnokságot, a céljuk az, hogy „megmutassuk, a Ferrari a szinte teljesen befagyasztott szabályok ellenére is visszanyerhet pozíciókat. Már ez nagy szó lenne.”

Sainz szerint a Ferrari előrelépett, de a McLarentől is fejlődést vár Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

„A középmezőny csapatainak legyőzése is nagyratörő cél, de ezt tűztük ki magunknak e bonyolult szezon előtt. Az előrelépésre 2022 ad igazi esélyt.” Sainz annyit erősített meg, hogy az idei Ferrari motorja erősebb lett a tavalyinál, ezt jó hírnek nevezte.

„Abban viszont biztos vagyok, hogy a többiek is találtak még lóerőket, például a Honda és a Mercedes is. Láthattuk, hogy hihetetlen a McLaren csúcssebessége. Amint egy kissé jobban letisztulnak a változók, jobban látjuk majd, hogy hol tartunk a csúcssebesség tekintetében. Nem fogok hazudni, nem hiszem, hogy mi leszünk a leggyorsabbak az egyenesekben.”