Vágólapra másolva!
Viszontagságosan alakult az előszezoni tesztelés Sebastian Vettel számára, honfitársa, a korábbi futamgyőztes Ralf Schumacher sajnálja is az Aston Martin pilótáját, de Vettel előre tekint.

Mindössze a köridőtáblázat alján szerepelt Sebastian Vettel a tempó és a megtett körszám tekintetében is, mert a másfél napos felkészülését műszaki hibák nehezítették, ezért nem tudott eleget menni az új Aston Martin volánja mögött. Vettel a versenytempót egyáltalán nem szimulálta és az autóval sem szokott még össze.

Vettel nem kesereg a balul sikerült teszt után Forrás: Aston Martin F1 Team

„Az ember szinte sajnálja Sebastiant – nyilatkozta a korábbi futamgyőztes Ralf Schumacher, a német Sky szakértője. – Mindannyian tudjuk, hogy Sebastian érzékeny a csapattal kapcsolatban és nagyon magabiztosnak kell lennie az autóban. Most nem tudott mindent kipróbálni. Szegény teljesen új autóban ül, nem tetszik neki a kormányműve és hátráltatják is [a problémák], hogy megszokja.”

Vettel a tesztelés zárónapján elmondta, fiatalabb korában pánikba esett volna a jelenlegi helyzet láttán,

most azonban próbálkozik az új autóval, és elfogadja, hogy hat év után bizonyos dolgokat másként kell csinálnia és szakítania kell néhány szokásával. „Ez is a játék része, ez is érdekes, sok újdonságot kell megtanulnom, munkamódszereket kell kiismernem, meg kell értenem a beállításokat, úgyhogy eredményes és nagyon hasznos volt számomra a tesztelés.”

Első ránézésre az autók nem sokat változtak, de Vettel elmondta, az apróságok is jelentős eltéréseket okoztak, és nála még az is nehezíti a helyzetet, hogy csapatot is váltott. A kiesett kilométerek miatt nem tudott megfelelően felkészülni a szezonra, ettől függetlenül várja már az idénynyitót, ami jövő hétvégén zajlik Bahreinben.

Vettel nem sokat mehetett az AMR21-essel Forrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Szerintem az első versenyek fontosak lesznek, hogy felvegyem a ritmust, megértsem az autót és a beállítását, és azt, hogy milyen irányba induljunk el, hogy működjön. Most sok dolgot nem végeztünk el, de ez van, még így is többet, mint amire számítottunk a botlások ismeretében. Ez a srácok elszántságának köszönhető.”

Vettel a BMW Sauber, a Toro Rosso, a Red Bull és a Ferrari után az idei szezontól az Aston Martint erősíti, a csapat célja, hogy megszerezze a konstruktőri világbajnokság 3. helyét, de úgy tűnik, több versenyképes ellenfelük is akad.