Hülkenberg idén Hamilton és Vettel helyére is beugorhat?

Forma-1, Eifel Nagydíj, Nico Hülkenberg, Racing Point
NUERBURG, GERMANY - OCTOBER 10: Nico Hulkenberg of Germany and Racing Point arrives in the Paddock as a possible replacement for the unwell Lance Stroll of Canada and Racing Point during final practice ahead of the F1 Eifel Grand Prix at Nuerburgring on October 10, 2020 in Nuerburg, Germany. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint lehetséges, hogy a 2020-as idény három hétvégéjén is szerepet kapó Nico Hülkenberg egyszerre lesz a Mercedes és az Aston Martin tartalékpilótája. Előbbi csapatfőnöke, Toto Wolff sejtelmesen nyilatkozott erről a lehetőségről.

Ugyan 2019 végén a Renault nem hosszabbította meg szerződését, így 2020-ra nem kapott állandó F1-es ülést, Nico Hülkenberg mégis szerephez jutott a tavalyi idény során. A német pilóta előbb a koronavírusos Sergio Pérezt, majd a hasonló problémával küszködő Lance Strollt helyettesítette, és azon a két futamon, amelyen el is tudott rajtolni, összesen 10 pontot szerzett, ráadásul a 70. Évforduló Nagydíján a 3. helyre kvalifikált.

Hülkenberget akár két csapat is szerződtetheti Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Tavaly hivatalosan nem ő volt az akkor még Racing Point néven induló istálló tartalékpilótája, ám az F1-Insider.com korábban úgy értesült, hogy a most következő idényre már formálisan is megkapja ezt a szerepet a Sebastian Vettelt és Lance Strollt foglalkoztató, Aston Martinná átbrandelt alakulatnál. Azonban az Autosport információi szerint

a német pilóta nem csupán a silverstone-iak, hanem a Mercedes tartalékja is lehet, így akár Lewis Hamiltont vagy Valtteri Bottast is helyettesítheti.

Az, hogy valaki egyszerre két istállónál is betölti ezt a szerepet, nem lenne új keletű, hiszen tavaly pont ennél a két gárdánál állt fenn hasonló helyzet. Stoffel Vandoorne és Esteban Gutiérrez ugyanis mind a Mercedesszel, mind a Racing Pointtal szerződésben állt, más kérdés, hogy végül egyik alakulat sem bennük látta a megoldást, amikor helyettesíteniük kellett valamelyik állandó versenyzőjüket.

A Mercedes nemrég bejelentette, hogy 2021-re a belga pilóta mellé Nyck de Vriest szerződtették tartaléknak, azonban mindkét pilóta állandó üléssel rendelkezik a Formula E-ben. Az elektromos sorozat eddig bejelentett versenynaptára alapján az F1 barcelonai, monacói és bakui hétvégéjén is ütközik a két széria menetrendje, valamint a vírus miatti korlátozások következtében az is kérdéses, hogy a Kanadai Nagydíjon ott tudnának-e lenni.

Éppen ezért megfontolandó lehet, hogy a Mercedes olyan versenyzőt is alkalmazzon, akinek nincsenek ilyen jellegű kötelezettségei.

Toto Wolff, a brackley-iek csapatfőnöke mindenesetre méltatta a 33 esztendős pilótát, és szavai alapján könnyen lehet, hogy ők már elhatározásra jutottak ezzel kapcsolatban.

„Mindannyian tudjuk, hogy mire képes – nyilatkozta a német Sky-nak. – Egyike azoknak az élpilótáknak, akik valamiért nem kaptak lehetőséget nagycsapatnál. Mindig érdekes, ha ilyen erőforrás áll a csapat rendelkezésére, szóval természetesen nyitottak vagyunk rá. A kérdés nem az, hogy a döntés mikor születik meg, hanem hogy mikor jelentjük be.”

Wolff szsvai alapján könnyen lehet, hogy adott esetben Hülkenberg helyettesítheti Hamiltont vagy Bottast Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Hülkenberget tavaly több csapattal is szóbahozták, a hírek szerint a Red Bull ülésére is volt esélye, végül azonban az idei évre sem kapott állandó lehetőséget. Ennek ellenére a német pilótának továbbra is az a célja, hogy jövőre ismét minden futamon ott legyen a mezőnyben, de nem mindenáron.

– nyilatkozta a GQ magazinnak. – Tíz jó évem volt az F1-ben, és nem vagyok az a típus, aki csak azért akar továbbra is vezetni, hogy ott legyen.”

Albon készen áll a beugrásra

A koronavírus-járvány nem csupán Hülkenberget, hanem Alexander Albont is helyzetbe hozhatja. A thai versenyző az idei szezonra csak tesztpilótai állást kapott a Red Bulltól, és amellett, hogy a 2022-es visszatérésre készül, azzal is számol, hogy adott esetben ebben az évben is szerepelhet valamelyik futamon, legyen szó a Red Bullról vagy az Alpha Tauriról.

Albon (jobbra) nem csak Pérez vagy Verstappen helyére ugrana be Forrás: Getty Images for Red Bull Racing/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyjából minden versenyre el fogok utazni, legyen szó akár a távoli, akár az európai helyszínekről – jelentette ki. – Egyrészt a szimulátoros munkával fogom segíteni a pálya mellett dolgozó csapatot, másrészt egyszerűen csak ott leszek. A Covid miatt persze ügyelni kell a biztonságra, de itt vagyok fitten, és készen állok arra, hogy bárkit helyettesítsek, ha szükség van rám.”