Vágólapra másolva!
Piero Ferrari nincs túl jó véleménnyel a mai Forma-1-ről, ugyanis szerinte hiába a csúcstechnológia, ha ebből a nézők vajmi keveset észlelnek. A Ferrari alelnöke, egyben az alapító fia szerint így nincs értelme a hatalmas kiadásoknak.

A Forma-1-re mindig is az aktuális korszak csúcstechnológiája volt jellemző, de ez az elmúlt években még inkább igazzá vált. Az istállók, azon belül is a nagycsapatok már-már felfoghatatlan összegeket költöttek az autó fejlesztésére. Ez az idei szezonnal valamelyest véget ér, hiszen a sportág vezetői úgy döntöttek, hogy 2021-ben bevezetik a költségvetési korlátot, amit végül 145 millió dollárban határoztak meg.

Piero Ferrarinak nem tetszik az F1 költekezése Forrás: NurPhoto via Getty Images/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Piero Ferrari rossz szemmel nézi a hatalmas mértékű költekezést. A maranellói központú márka alapítójának, Enzo Ferrarinak az egyetlen élő fia nem csak rajongóként érintett, hiszen a vállalat részvényeinek 10 százaléka az ő tulajdonát képezi, valamint a cég alelnöki pozícióját is betölti. Az olasz üzletember viszont pont a szurkolókkal magyarázta, hogy nincs értelme az elképesztő mértékű kiadásoknak.

– nyilatkozta az Autosportnak. – Mi rendelkezünk a történelem leggyorsabb együléses autóival, de a tévén keresztül bejövő képek nem adják vissza azt, amit az ember a pálya mellett tapasztal és a valóságban lát. A szurkolók valami teljesen mással találkoznak.”

Ferrari azzal érvelt, hogy hiába képesek az F1-es autók több mint 330 km/h-s sebességre, ha a képernyőn keresztül egyáltalán nem jön át a különbség a Forma-2-es kocsik tempójához képest. Ennek tudatában viszont nem tudja, mi értelme van „rengeteget elkölteni olyan technikai megoldásokra, amelyek nem sokat tesznek hozzá a show-hoz.”

Persze a csapatoknak jó oka van arra, hogy ne kössék a nagyközönség orrára minden újításukat, hiszen ezzel lehetőséget adnának az ellenfeleknek, hogy lemásolják.

Ferrari szerint többek között ez is a probléma része. „Néhány ötletet szabadalommal védenek le – magyarázta. – Ijesztő mértékben költekezünk, utána pedig mindent eltakarunk. Kérdem én, ennek mi értelme van?”

A Ferrari alelnöke szerint ebben a formában nincs sok értelme a csúcstechnológiának Forrás: Scuderia Ferrari

A 75 éves üzletember azt is elárulta, időről időre értekezik Bernie Ecclestone-nal, a Forma-1 egykori első emberével. Mindketten egyetértenek abban, hogy a jelenlegi vezetésnek az a legfontosabb feladata, hogy a rajongók számára élvezetesebbé tegyék a sorozatot.

A Forma-1-nek ismét olyan sportággá kell válnia, amely szórakoztatja a szurkolókat. Rendkívül gyors együléses autóink vannak, nagyon fejlett technológiával, de tisztában van ezzel bárki is?” – tette fel a költői kérdést.