Vágólapra másolva!
Napokkal a Formula E Szaúd-Arábiában rendezett futama közelében történt rakétatámadás után a Forma-1 és az FIA reagált, és elmondta, mit jelent mindez a száguldó cirkusz decemberi látogatására nézve.

Több kérdés is felvetődött az idén decemberben esedékes első Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj előtt, miután a Formula E múlt heti, rijádi fordulója alatt a szaúdi légvédelem az Észak-Jement irányító húti felkelők által kilőtt légvédelmi rakétát hatástalanított a város térségében. Az esetről a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Forma-1 is hallgatott, a grandprix247.com azonban nem hagyta annyiban a dolgot és megkereste a sportág jogtulajdonosát és irányító testületét, hogy biztonságosanak tartja-e ilyen előzmények után a decemberi, dzsiddai futam lebonyolítását.

A felkelők által kilőtt rakéta elfogása

Arra továbbra sincs bizonyíték, hogy a Formula E versenye volt-e a rakétatámadás célpontja, de mivel Mohamed bin Szalmán trónörökös is a VIP-vendégek között volt, ez sem zárható ki. Ahogy az sem, hogy a decemberi, Rijádnál Jemenhez közelebb fekvő helyszínen lebonyolítandó Forma-1-es futam nem kelti fel a terroristák érdeklődését, hiszen akárcsak a Formula E versenyén, ott is számos prominens személyiség lesz jelen.

Az F1 azonban nem aggódik emiatt, ahogyan azt az említett laphoz eljuttatott közleményben is jelezte.

„Mindig a Forma-1 személyzetének és a nézőknek a biztonsága képezi az elsődleges megfontolás tárgyát. Minden promóter és versenyrendező ország figyelemre méltó mennyiségű forrást és szakértelmet szentel a biztonsági megállapodásainak tervezésére és próbájára, a Forma-1-nek pedig van egy biztonsági csapata, amely a tervezési fázis során átnézi ezeket a megállapodásokat" – olvasható a közleményben.

Az F1 nem tart attól, hogy veszélyes lenne Dzsiddába utazni Forrás: AFP/Amer Hilabi

A grandprix247.com az F1 mellett az FIA-tól is kapott választ, amelyben a Nemzetközi Automobil Szövetség gyakorlatilag megerősítette a Liberty Media által elmondottakat. „Az FIA megismétli a Forma-1 nézők és személyzet biztonságának kiemelt figyelembevételével kapcsolatos közleményét.

Az FIA teljességgel magabiztos azt illetően, hogy a szaúdi kormánynak és a szerveinek mind a technológiája, mind a képességei megvannak ahhoz, hogy biztosítsa a biztonságos feltételeket."

Az első Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjat jelen állás szerint december 5-én, Dzsiddában, villanyfényes körülmények között rendezik egy erre az alkalomra épített utcai pályán.