Russell Hamilton utódja vagy csapattársa lehet, de egyelőre nem gondol erre

Forma-1, George Russell, Mercedes, Szahíri Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 06: George Russell of Great Britain and Mercedes GP prepares to drive on the grid before the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 06, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
George Russell egyelőre csak a saját teljesítményére koncentrál, és nem azon gondlkozik, hogy a Mercedes szerződteti-e őt 2022-re. A tavaly Lewis Hamiltont helyettesítő pilóta akkor sem esne kétségbe, ha maradnia kellene a Williamsnél.

Sokak szerint mostanra gyakorlatilag eldöntött tény, hogy 2022-től a jelenleg a Williams-istálló színeiben versenyző George Russell lesz a Mercedes egyik pilótája. A 23 esztendős brit tavaly már megkapta a lehetőséget, hogy bemutatkozzon a világbajnok csapat színeiben: a Szahíri Nagydíjon a koronavírusos Lewis Hamiltont helyettesítette, ráadásul nem is akárhogy. Mindez pedig csak tovább erősítette azokat a véleményeket, amelyek szerint csak idő kérdése, hogy mikor nyergelhet át a mezőny jelenlegi legjobb csapatához, többen pedig már azt vizionálták, hogy akár már 2021-re leválthatja Valtteri Bottast. Ez végül nem történt meg, Russell pedig a 2022-es csapatváltással kapcsolatban sem kiabál el semmit.

Sokan már a Mercedes szerelésében látják Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A bizonytalanságot csak növeli, hogy mindkét Mercedes-pilótának, a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnak és Bottasnak is csak az idei szezon végéig szól a szerződése, azaz egyikük esetében sem biztos, hogy jövőre is a csapat versenyzője lesz. A 2016 óta Mercedes-támogatott Russell az idén harmadik F1-es szezonját kezdi, és valószínű, hogy ez lesz az utolsó éve a mezőny sereghajtójánál.

Bármennyire is tűnjön azonban időszerűnek az előléptetése, ő egyelőre nem akar ennyire előre tekinteni.

„Toto [Wolff, a Mercedes csapatfőnöke] mindig a szavát adta és megadta nekem a lehetőséget, amikor úgy vélték, hogy megérdemlem azt. Azt mondták, hogy részese vagyok a jövőjüknek. Hogy ez mikor lesz, az attól függ, hogy mikor gondolják úgy, hogy eljött az ideje – nyilatkozta Russell. – Sokan úgy gondolják, hogy a természetes az, ha már jövőre ott versenyzem. Ugyanakkor a motorsportban nagyon-nagyon gyorsan változnak a dolgok, különösen a Forma-1-ben, ezért hogy őszinte legyek, nem is gondolkozom ezen."

A Williams pilótája azt is elmondta, hogy a Mercedes részéről sem jelezték neki, hogy biztosan leszerződtetik a 2022-es szezonra.

„Nyilván tavaly belekóstolhattam, hogy milyen az élet a rajtrács elején, most azonban csak a jelenre és Bahreinre koncentrálok. Ha teljesítek a pályán, folytatom az eddigi utamat és fejlődök, ahogy eddig, szerintem a lehetőség a jövőben el fog jönni. De most még csak nem is gondolok erre, és egyáltalán nem kaptam semmilyen ígéretet."

Az is kérdés, hogy ha leigazolja a Mercedest, Bottas vagy Hamilton helyét veszi-e majd át Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Nemcsak Russell szerződtetése nyitott kérdés egyelőre, hanem az is, hogy a jelenlegi két pilótának mi lesz a sorsa. Az is előfordulhat, hogy Lewis Hamilton az év végén elhagyja a csapatot és talán a Forma-1-et is, de olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy marad, Russell pedig Bottas helyére érkezhet. A Williams bemutatóján a fiatal Mercedes-támogatott elmondta, természetesen neki sem lenne ellenére, ha a jelenlegi mezőny egyik legjobbjával csaphatna össze. „Minden pilóta a legjobbakkal akarja összemérni magát. Nyilván én hiszek magamban, jelenleg pedig Lewis jelenti a mércét, de ezzel együtt sok más fantasztikus pilóta is van a mezőnyben, akiknek nincs olyan eredménysora, mint Lewisnak.

Amennyiben pedig nem jönne össze 2022-re a mercedeses ülés, Russell abban az esetben sem esne kétségbe, a tavaly új tulajdonost kapott Williams ugyanis szerinte rohamtempóban fog fejlődni, és a 2022-ben érkező technikai reformok segítségével ismét versenyképes lehet.

Abban is lát lehetőséget, ha maradnia kellene a Williamsnél Forrás: Williams Racing

„Mindenekelőtt az idén a Williams pilótája vagyok. Rengeteg a spekuláció arról, hogy hol leszek 2022-ben, de ha nem fog megtörténni az, amit a legtöbben találgatnak, ez a mostani is izgalmas hely nekem. A dolgok jelenlegi állása szerint a Dorilton befektetésével és a változásokkal, amelyeket már most láttam megtörténni a Williamsnél,

Nagyon fényes jövőt látok itt, 2022-ben pedig minden csapatnak komoly esélye lesz. Úgy gondolom, hogy nagyon izgalmas döntés előtt fogok állni az idei év közepe felé, de most még nem is gondolok erre, hiszen egyelőre több mint egy évnyire vagyunk a 2022-es szezon kezdetétől."

A 23 esztendős versenyző végül hangsúlyozta, hogy ő továbbra sem tesz mást, mint amit már 8 éves kora óta, első gokartos évétől kezdve csinál: a lehető legjobban teljesít a pályán. Hogy ez mire lesz elég, az pedig elmondása szerint már nem rajta múlik.