Vágólapra másolva!
A jelek szerint Valtteri Bottas egy utolsó nagy támadásra készül Lewis Hamilton ellen azért, hogy végre világbajnok legyen. A Mercedes finn versenyzője a GPhíreknek elmondta, mire törekszik az idei szezonban, valamint beszélt arról is, hogy min változtat annak érdekében, hogy ezúttal célt érjen.

Noha látszólag minden megy tovább az eddigi kerékvágásban, változnak az idők a világbajnok Mercedes-istállónál, amit mi sem jelez jobban, minthogy Lewis Hamilton csak egyéves hosszabbítást írt alá a csapattal. A hétszeres világbajnok csapattársaként ötödik szezonját kezdő Valtteri Bottas esetében ez, mondjuk, nem lenne újdonság, hiszen a finn pilóta 2017-es érkezése óta sosem kötött még egyévesnél hosszabb időtartamra szóló kontraktust a brackleyiekkel, ahogy mostani szerződése is az idei év végéig szól.

És könnyen előfordulhat, hogy Bottasnak az idei lesz az utolsó "egy éve", a változás szele ugyanis nemcsak az egyre inkább az F1-en túli élete felé tekintgető Hamilton és a 2022-es szabályváltozások, hanem a Mercedes sztárpilótáját árnyékként követő, rekordhalmozására immár négy éve veszélytelen finn bizonytalan jövőjének képében is megérintette a mezőny jelenlegi legjobb istállóját.

Az idei lesz Bottas utolsó szezonja a Mercedesnél? Forrás: Mercedes-AMG Petronas

A mezőnyt alighanem majd elődjéhez mérten rettegésben tartó Mercedes W12-es bemutatója után, a GPhírek részvételével tartott online sajtóbeszélgetésen Valtteri Bottas mindenkit biztosított róla, hogy az idén már tényleg megmutatja és összeszedi magát, hogy harcban legyen a világbajnoki címét. Persze erre már sokan csak legyintenek, hiszen ezt már korábban is hallottuk, és nem lett belőle semmi, hiába tűnt úgy, hogy a zabkásával hajtott Bottas 2.0 lehet az új Nico Rosberg.

Ez a Bottas azonban mintha mégsem ugyanaz a Bottas lenne, mint aki tavaly majdnem ugyanígy fogadkozva végül csúfos vereséget szenvedett Hamiltontól, és még az összetett második helyért is kaparnia kellett.

Ez a Bottas mintha már tökéletesen tisztában lenne azzal, hogy talán egész életében az idei lehet az utolsó esélye arra, hogy Forma-1-es világbajnok legyen.

Ez a Bottas saját elmondása szerint úgy vág neki az évnek, hogy annak a végén azt érezze, egyszerűen nem tehetett volna többet azért, hogy ő jöjjön ki győztesen a csatából.

„Bizonyos módon természetesen csalódáskeltő lenne, mivel már jó néhány éve csapattársak vagyunk Lewisszal, és a szezon előtt az a célom, hogy legyőzzem, úgyhogy természetesen csalódáskeltő lenne” – felelte a GPhírek azon kérdésére, hogy mekkora csalódásként élné meg, ha ismét alulmaradna Hamiltonnal szemben, és többet még akkor sem lenne lehetősége a vb-címért csatázni minden idők egyik legjobbjával, ha később ő maga világbajnok lenne.

Ez a legfőbb célom. Ha mindent beleadok, és kihozom a maximumot magamból és a körülöttem levőkből, és tényleg mindenemet kiteszem a pályára, akkor nem fogok bánni semmit. Annyira előre pedig még nem is gondolkoztam, hogy esetleg ne Lewisszal harcoljak a világbajnoki címért, most minden erőmmel az idei szezonra koncentrálok, ami pedig utána jön, azt majd meglátjuk."

Eddig négyből négyszer kapott ki Hamiltontól Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Mentálisan kétségtelenül a végletekig kizsigerel bármilyen sportolót az, ha folyamatosan a padlóra küldik. Bottast eddig zsinórban négyszer küldte oda Hamilton, hogy aztán a finn a szünetben megrázza magát, felálljon, majd ismét padlóra kerüljön.

Az idén jön az ötödik menet, amire a jelek szerint a Bottas kész mindent bevetni.

„Ebben az évben többet fogok követelni magamtól, mint valaha. Nyilván nem akarok túlzásba esni, de a végső célom az, hogy amikor véget ér az utolsó futam Abu-Dzabiban, akkor úgy nézhessek vissza, hogy megtettem mindent, de tényleg mindent azért, hogy megnyerjem a világbajnoki címet. Ez a legfőbb célom erre az évre. Ugyanez igaz a körülöttem és velem dolgozókra.

Egy év Bottas életéből és pályafutásából, amire mindent feltesz, amely során mindent alárendel annak, hogy valahogy elérje azt, amiért eddigi 31 évének nagy részében dolgozott. Ismerős? Naná, hogy az. Nico Rosberg hasonlóképpen állt hozzá a 2016-os évhez. Előtte zsinórban háromszor verte őt el Hamilton, ebből kétszer világbajnok is lett. A 2015-ös USA Nagydíj után Rosberg azonban eldöntötte, hogy soha többet nem akarja átélni a vereséget, ezért 2016-nak úgy vágott neki, hogy mindent, még a családját is teljességgel háttérbe szorította, és minden másnap pszichológussal készült. Utólag bevallotta, hogy ez hatalmas szerepet játszott a világbajnoki cím megszerzésében.

Rosberg végül megcsinálta, de ehhez olyan energiákat kellett mozgósítania, amiket korábban soha Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Egyszerűen az életem minden egyes lélegzetvételét annak szenteltem, hogy megnyerjem a következő versenyt és világbajnok legyek. Lewis miatt elkezdtem különböző módszereket keresni, hogy jobb legyek, mint amire valaha gondoltam, hogy lehetek. Ahhoz, hogy az ember legyőzze őt, minden korábbinál többet kell nyújtania. Ez az egyetlen út – nyilatkozta utólag Rosberg, majd elismerte, hogy bizony a családi életére sem volt jó hatással az az esztendő, többek között ez is szerepet játszott a visszavonulásában. – Ez a kemény az F1-ben. Hatással van a feleségedre, a szüleidre. Nem úgy van, hogy az ember hazamegy, és maga mögött hagyja az egészet. Mindenkire hatással van, ezért annyira intenzív. A szenvedés és az öröm elkísér haza. Soha nincs vége."

Nem véletlen, hogy Rosberg elmondása alapján Bottas korábban őt is felhívta, hogy tanácsot kérjen Hamilton legyőzésére, a német szerint a Mercedes azonban finoman jelezte a finnek, hogy nem szeretnének újra belháborút a csapatban. De vajon eljött az a pillanat, amikor nincs más út, mint minden eszközzel – a pályán kívüli pszichológiai játszmákat is beleértve – támadni Hamiltont?

Ezt csak Bottas tudja, az azonban biztos, hogy ő nem az a karakter, akinek az ilyesmi könnyen menne, nem véletlenül nyilatkozta korábban, hogy nem akar ilyen eszközökhöz folyamodni, és inkább máshogy győzné le Hamiltont. Ettől azonban eddig nagyon messze volt.

Akárhogy is lesz, abban a jelek szerint a rosbergi útra lépett, hogy felismerte, még annál is több kell, mint amire eddig azt hitte, hogy elég lehet.

Így most már kettőzött erővel igyekszik dolgozni azokon a területeken, amelyeken ennek szükségét érzi. A legfőbb ilyen területnek pedig a mentális felkészültséget jelölte meg.

Bottas időről időre képes legyőzni Hamiltont, de eddig nem volt elég következetes ahhoz, hogy ezt egy egész szezon során megtegye Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Fontos kikapcsolni és eltávolodni a Forma-1-től, nekem ez jól sikerült ezen a télen. Sokszor, amikor az ember néhány hétre megteszi ezt, akkor kezdi el feldolgozni a történteket, és rájön dolgokra, mivel a nagyobb képet látja. Tavaly voltak olyan versenyek, amelyeknek az alakulását nem tudtam volna befolyásolni, ugyanakkor volt sok olyan is, amelyen végezhettem volna jobb munkát. A fő probléma az én oldalamon a következetességgel van. Sokszor teljesítek azon a szinten, amelyen szeretnék, de aztán van, hogy mindez a következetesség hiánya miatt nem sikerül, és nem tudok száz százalékot kihozni magamból és a körülöttem levő csapatból. Rájöttem, hogy ennek oka nagyban mentális, ezért próbálok a korábbi években tanultakra koncentrálni, és továbbra is sokat foglalkozom a vezetési stílusommal és technikámmal, és próbálom tökéletesíteni a gumikezelést.

Bottas kitért arra is, hogy korábban voltak olyan szezonok, amelyekben túl nagy nyomást helyezett saját magára, ugyanakkor az is előfordult, hogy a csapattól várt volna el több visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy miként vélekednek a teljesítményéről. Az idén ez is másként lesz.

„Az egyetlen módja, hogy megtudd, a csapat mekkora nyomást helyez rád, az, hogy beszéltek dolgokról. Ugyanez vonatkozik rám is. Őszintének kell lennem magammal, és megfelelő módot kell találnom arra, hogy jó állapotban menjek minden egyes versenyre. Ez a trükkös része, és minden sportágra igaz. Nem volt még olyan sportoló, aki minden egyes versenyen képes volt 100%-os teljesítményre. A kérdés, hogy miként lehet elérni ezt a leggyakrabban. Ennek az évnek, annak ellenére, hogy egy ideje már csapattársak vagyunk, és Lewis sorra nyerte a vb-címeket, abszolút tiszta lappal vágok neki, mert hiszem, hogy harcolhatok a világbajnoki címért. Ez a végső cél, de hosszú az út odáig, lépésről lépésre kell haladni."

Russell lehet Bottas utódja a Mercedesnél Forrás: Getty Images/Motorsport Images

Ami a jövőjét illeti, egyelőre nem akar azzal foglalkozni, hogy mi lesz 2021 után. Persze nem zárható ki, hogy a Mercedes úgy dönt, megtartja, de George Russell tavalyi Szahíri Nagydíjon nyújtott teljesítménye, és a tény, hogy a jelenleg a Williamsnél versenyző fiatal brit azonnal felvette vele a tempót, sőt, ha nincs az elrontott kerékcsere, akkor meg is nyerte volna előtte a versenyt, nem az ő malmára hajtja a vizet.

Benne van tehát a pakliban, hogy az idei tényleg Bottas utolsó esélye.

Hogy lehet-e belőle Rosberg, és sikerül a történelem második olyan versenyzőjévé válnia, aki csapattársaként happolja el Hamilton elől a világbajnoki címet, hamarabb eldőlhet, mint gondolnánk.