Vágólapra másolva!
Miután rakétatámadást intéztek a Formula E szaúd-arábiai fordulója alatt Rijád városa ellen, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy a jemeni határhoz közelebb fekvő, a Forma-1 mezőnyét decemberben fogadó Dzsiddában is előfordulhat-e hasonló, mialatt a száguldó cirkusz ott vendégeskedik.

Korábban is merültek fel aggályok a Forma-1-ben a várhatóan az idei szezonban bemutatkozó Szaúd-arábiai Nagydíj kapcsán, a Formula E múlt hétvégi szaúdi fordulója azonban további kérdéseket vetett fel. A rijádi verseny során ballisztikus rakétával vették célba a várost, az arab katonai koalíció légvédelme azonban sikeresen megsemmisítette a támadó fegyvert. Az F1 decemberben a hét és fél milliós várostól 850 km-re, Dzsiddában rendez futamot.

A rakéta megsemmisítését a Formula E paddockjában is hallani lehetett

A támadás óta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Formula E sem reagált semmilyen módon sem az eseményekre, miként a Forma-1 is hallgat. Chloe Targett-Adams, az F1 versenyrendezésért felelős vezetője korábban ugyanakkor elmondta, Szaúd-Arábia olajtól való függését csökkenteni hivatott, Vision 2030 névre hallgató stratégiájának részeként minimum tíz évig szeretnék a versenynaptárban tudni a szaúdi futamot.

– idézi az Autosport Targett-Adamst. – Amikor egy ilyen új, kulcsfontosságú piacra törünk be, fontos befektetni. Megnézve, hogy mit akarnak elérni, a céljaikat, a hosszú távú befektetésnek volt értelme amiatt, ahogyan ki akarják építeni az F1 és a motorsport iránti érdeklődést az országban. Látva néhány kezdeményezést, amelyet elindítottak, ez mindkét oldalról egy tanulási folyamat. Elbűvölő országról van szó, már igazán várjuk, hogy milyen kapcsolatot tudunk kialakítani a kultúrával a promóterrel együtt dolgozva."

Az első Szaúd-arábiai Nagydíjat várhatóan az idén december 5-én (a versenynaptárban még nincs megerősítve az időpont), a 4 millió lakosú Dzsiddában rendezik egy jelenleg is építés alatt álló utcai pályán, 2023-tól pedig egy állandó helyszínre, Kiddijába költözik a futam.

Tavaly novemberben vált hivatalossá, hogy az idén jön az első Szaúd-arábiai Nagydíj

Az eddigi információk szerint a feltehetőleg Jemenből érkező rakéta célpontja nem a Formula E mezőnye, hanem Mohamed bin Szalmán trónörökös lehetett, aki jelen volt a versenyen.

Tekintve, hogy valószínűleg a rijádi F1-es futamon is tiszteletét fogja tenni, a város pedig jóval közelebb van Jemenhez, nem kizárható, hogy a Forma-1-es nagydíj is hasonló támadás célpontja lesz.

Targett-Adams korábban hangsúlyozta, hogy nagyon várják már az új versenyt, amivel tovább terjeszkedhetnek a Közel-Keleten. „Fenomenális volt, hogy meg tudtunk egyezni, majd alá tudtuk írni és be tudtuk jelenteni a megállapodást a járvány alatt. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy ott versenyhezhetünk, a futam pedig része a hosszabb távú vízióinknak azzal kapcsolatban, hogy miként akarjuk építeni a sportágat a Közel-Keleten."

„Már így is van két nagyszerű partnerünk a Közel-Keleten Abu-Dzabi és Bahrein személyében, mindkettővel hosszú távú és elképesztően sikeres az együttműködés. Az F1-nek pedig igazán érdekes lehetőség, hogy egy olyan, újabb közel-keleti helyszínre vihet versenyt, mint Szaúd-Arábia, ahol nagyon fiatal és nagy számú a népesség és érdekli a motorsport és az autóipar, valamint később az Észak-Afrikába és a Közel-Kelet más piacaira is betörhetünk."

2023-tól Kiddijába, egy ultramodern, többfunkciós létesítménybe költözik át a futam Forrás: Qiddiya.com

Az ország szomszédságában, Jemenben zajló polgárháború mellett a szaúdi emberi jogi helyzet is többeket aggaszt a futam hitelességével kapcsolatban, Targett-Adams azonban igyekezett nyugtatni a kedélyeket és elmondta, foglalkoznak a kérdéssel. „Nagyon fontos feltenni a kérdést. A Forma-1 szempontjából mi úgy döntöttünk, hogy foglalkozunk ezzel a partnereinkkel.

Jó párbeszédet folytatunk a promótereinkkel és a kormányközeli részvényeseikkel ezekről a feltételekről. Aktívan foglalkozunk a kérdéssel, közben tanulunk a kultúrájukról és szokásaikról, és összedolgozunk a promóterrel az F1-et érintő kérdésekben."