Verstappen nem gondol arra, hogy Hamilton utódja lehet a Mercedesnél

Forma-1, Stájer Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 12: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and third placed Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing look on in parc ferme during the Formula One Grand Prix of Styria at Red Bull Ring on July 12, 2020 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Még el sem kezdődött az idei F1-es szezon, de már a 2022-es átigazolási piaccal kapcsolatban is vannak pletykák. Max Verstappent viszont egyelőre nem foglalkoztatja, hogy hírbe hozták Lewis Hamilton ülésével a Mercedesnél.

Idén is Max Verstappen lehet Lewis Hamilton elsőszámú kihívója a világbajnoki címért zajló csatában, ez leginkább azon múlik, hogy a Red Bull-Honda meg tudja-e közelíteni a 2014 óta mindent megnyerő Mercedes tempóját. Ez eddig nem sikerült, de az elmúlt két szezon során Verstappen bizonyította, hogy felnőtt a feladathoz, és a Mercedes rossz napjain ott van az esélyesek között.

Verstappen és Hamilton a mezőny két élpilótája Forrás: Getty Images/Mark Thompson

A 23 esztendős pilótát a közvélemény a legnagyobb tehetségnek tartja a generációjában, mielőtt a Red Bullhoz került, édesapja tárgyalt a Mercedesszel is, de az energiaitalos csapat hamarabb F1-es szerződést ajánlott neki. Ettől függetlenül Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, Verstappen a lista élén lesz, amikor a Mercedes elkezdi keresni Lewis Hamilton utódját.

Hamilton és a Mercedes meglepetésre csak az idei év végéig hosszabbított szerződést,

az Auto Motor und Sport rutinos szakújságírója, Michael Schmidt úgy értesült, hogy egyik fél sem elégedett ezzel a megállapodással. Leszögezte, nincs bizonyítéka, de úgy tudja, „néhány stuttgarti úr” sokallja Hamilton fizetését és azt, hogy a brit pilóta diktálni próbál a Mercedesnek a társadalmi felelősségvállalás terén. Verstappennek még 2023-ra is van szerződése a csapatával, de azt a Red Bullnál is tudják, hogy ha a holland pilóta menni akar, akkor nem tudják visszatartani őt.

„Végül is, nyilván nem tudom, hogy Lewis mihez fog kezdeni – nyilatkozta Verstappen egy sajtóbeszélgetésen. – Magamra fogok összpontosítani, erre az évre fókuszálok, próbálom sikeressé tenni. Lényegében még csak a bejáratáson vagyunk túl, a szezonnak még nagyon korai szakaszában járunk, úgyhogy ebben a fázisban még nem gondolkodok ilyesmiken” – utalt a jövőjére.

A Honda az év végén elhagyja a Forma-1-et, a Red Bull viszont megállapodott a japán gyártóval, hogy 2022-től saját néven tovább használják majd a technológiát. Verstappen szerint számára ez „semmin sem változtat”, és a Racefans kérdésére megerősítette, hogy őt nem befolyásolja a fejlemény.

Verstappen egy jó autóval képes borsot törni a Mercedes-pilóták orra alá Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Lars Baron

„Most először is azt próbáljuk elérni, hogy idén jó szezonunk legyen. A háttérben dolgozó okos emberek majd rendezik ezeket az ügyeket a motorral kapcsolatban. Persze, nagyon fontos, hogy ez megtörtént és megoldódott, de ennyi az egész.”

Hamilton az Aston Martin számára is csábító lenne

A hétszeres világbajnok közép- és hosszútávú jövője várhatóan az egész szezon során téma lesz. Hamilton 13 éves korától a McLaren-Mercedes támogatását élvezte, 2013-tól a gyári istálló versenyzője, váratlan fejlemény lenne, ha a Forma-1-ben egy másik csapathoz szegődne a pályafutása végére. A mostani csapatfőnökével, Toto Wolffal üzleti kapcsolatban lévő Lawrence Stroll viszont méltatta a brit pilótát.

„Ez mindenképpen csábító – felelte Stroll a Press Association kérdésére, amikor arról faggatták, hogy érdekelné-e őt Hamilton leigazolása. – Lewis nagyszerű bármilyen autóban, biztos vagyok abban, hogy mindenki igent mondana, hiszen ő egy hétszeres világbajnok, de jelenleg hihetetlenül összpontosítok arra, hogy idén lendületbe jöjjünk” – mondta Stroll.

A kanadai üzletember az idei szezontól Sebastian Vettelt is a sorai közt tudhatja, a négyszeres világbajnokkal több évre szerződtek le, az Aston Martin másik autóját pedig fia, Lance vezeti, így a tulajdonos nyilatkozata egyelőre csupán jelzésértékű.