Hamilton zsinórban másodszor nyerheti meg a sportvilág egyik legrangosabb elismerését

Lewis Hamilton, Laureus 2020
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 17: Laureus World Sportsman of the Year, British F1 driver Lewis Hamilton, with his award during the 2020 Laureus World Sports Awards show at Verti Music Hall on February 17, 2020 in Berlin, Germany. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images for Laureus)
Vágólapra másolva!
Az idén is elhódíthatja a sportvilág egyik legrangosabb elismerését Lewis Hamilton, a Mercedes hétszeres világbajnoka. A 36 esztendős pilótának komoly ellenfelei vannak, tavaly Lionel Messivel holtversenyben nyert.

Zsinórban negyedszer jelölték Lewis Hamiltont az Év férfi sportolója kategóriában a rangos Laureus-díjra (eredeti nevén Laureus World Sports Award). Az 1999-ben alapított elismerést minden évben az azt megelőző év kiemelkedő sportolói, sportcsapatai és sportszervezetei kapják. Hamiltonnak az idei már a kilencedik jelölése, az Év férfi sportolója kategóriájában pedig a hetedik. Tavaly holtversenyben ő nyert Lionel Messivel, és az idén is jó esélye van arra, hogy megkapja a díjat.

Hamilton a tavalyi díjátadón Forrás: Getty Images for Laureus/2020 Getty Images/Andreas Rentz

A Mercedes versenyzője annak apropóján került be ismét a jelöltek közé, hogy tavaly megnyerte hetedik világbajnoki címét, amivel beállította az addigi csúcstartó Michael Schumacher rekordját. „2020 különböző okokból volt nehéz év oly sok embernek, és természetesen a sport világa is nagy mértékben volt érintett.

– idézi őt a Sky Sports.

Hamilton a sporteredményei mellett a versenypályán kívül mutatott kiállásával is sokat tett azért, hogy az idén is a jelöltek közé kerüljön, tavaly különösen sokszor hallatta a hangját az egyenjogúsággal kapcsolatos kérdésekben, a The Hamilton Commission néven elindított kutatási projektjével pedig a motorsportiban szeretné elősegíteni a sokszínűséget. „Nelson Mandela volt az inspiráció a Laureus-díj mögött. Biztos vagyok benne, hogy támogatna minket abban, hogy a sportot használva valami nagyobb célért küzdjünk."

Hamiltont 2007-ben jelölték először, akkor az Év felfedezettje kategóriában, abban az évben azonban még nem nyert, 2008-ban, első F1-es szezonjában elért második helye után azonban már igen. Az Év férfi sportolója díjat először 2020-ban hódította el.

A Török Nagydíjon utolérte Schumachert, és a sportág történetének második hétszeres világbajnoka lett Forrás: AFP/Clive Mason

Hamilton ellenfelei az Év férfi sportolója díjért a Los Angeles Lakersszel tavaly első, pályafutása negyedik NBA-címét nyerő LeBron James; a Bayern Münchennel Bajnokok Ligáját és német bajnokságot nyerő, közben 55 gólt szerző Robert Lewandowski; a tavaly karrierje 13. Roland Garrosát nyerő, 20. Grand Slam-győzelmével az örökranglistán Roger Federert utolérő Rafael Nadal; a Renaud Lavillenie hat éve fennálló magasugró világcsúcsát a múltnak átadó, később a legendás Szergej Bubka kültéri rekordját is megdöntő Armand Duplantis; valamint a 2020-ban a világon tizedikként azonos időben az 5000 méteres és a 10 ezer méteres síkfutás csúcstartójává váló Joshua Cheptegei lesznek.

Az összes kategória jelöltjeit ITT nézheti meg. A győzteseket májusban, virtuális díjátadó ceremónia keretein belül hirdetik ki.