Minden eddiginél élethűbb animáció jelent meg Grosjean horrorbalesetéről

Forma-1, Romain Grosjean, Haas, Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 29: A fire is pictured following the crash of Romain Grosjean of France and Haas F1 during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on November 29, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Újabb animáció látott napvilágot Romain Grosjean bahreini bukásáról. A videó remekül megmutatja, hogy a francia-svájci pilóta feje mennyire közel volt a szalagkorlát felső részéhez.

Romain Grosjean életveszélyes balesetet élt túl a Bahreini Nagydíjon, és menekülésének képei bizonyára még évtizedekig rendszeresen elő fognak kerülni különböző műsorokban. Magáról a becsapódásról viszont nem mutattak közeli képet, így szabad szemmel igencsak nehéz rekonstruálni a történteket.

Újabb animáció készült Grosjean bukásáról

Ennek kiküszöbölésére több animáció is készült, amelyek közül egyet mi is megosztottunk korábban. A Canal+ megkeresésére most a Crashalong YouTube-csatorna készítője az eddigieknél sokkal élethűbb videón ábrázolta, hogy mi történt, lényegében századmásodpercről századmásodpercre.

Szuperlassításban lehet látni, ahogyan a kocsi átszakítja a szalagkorlátot. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a 2018-ban bevezetett glória nélkül ez halálos kimenetelű baleset lett volna, ám ezeken a képeken jól látszik, hogy így sem múlt sokon.

A Canal+ műsorában is bemutatott animáció szerint a bukókeret körülbelül 45 századdal a becsapódás után érte el az addigra már kilyukasztott korlát felső részét, aminek alsó szélét felfelé tolta, helyet csinálva ezzel Grosjean fejének. A fenti animáció alapján viszont úgy tűnik, hogy mindez csak pár centimétert jelentett, de éppen elég volt ahhoz, hogy a Haas akkori versenyzője átférjen alatta.

Nem sokkal később az is remekül látszódik, ahogyan az autó kettészakad, újból életveszélybe sodorva Grosjeant, hiszen a kiömlő benzin miatt lángok csaptak fel.

Az animáció készítői kiemelték a pilóta háta mögött található üzemanyagcellát, ami nem szakadt ki az autóból. Ha ez megtörténik, akkor a sokkal nagyobb mennyiségű üzemanyag miatt még nagyobb tűz keletkezhetett volna.

Grosjeannak a kiszállás sem ment egyszerűen, de végül kimenekült a lángok közül Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Miután kigyulladt az autó, a videó ismét felgyorsult, a Grosjean menekülésekor pedig átváltott a valódi felvételekre. Hozzá kell tenni, hogy az animáció tanúságával ellentétben a kormány már nem volt a helyén, ráadásul pont úgy esett be az autóba, hogy beszorítsa a 34 esztendős pilóta bal lábát.

Felmerültek olyan híresztelések is, amelyek szerint az oldalra borult autó pont úgy állt meg a korlát alatt, hogy a versenyző nem tudott a megszokott módon kiszállni, hanem a glória bal oldala alatt kellett kimásznia. Ezt Grosjean a Twitteren cáfolta, elmondása szerint a sisak oldalt nem férne ki a résen.