Vágólapra másolva!
A Pirelli bejelentette, hogy milyen keverékű gumikkal látják el a csapatokat az idei F1-es nagydíjak során, valamint megerősítette, hogy a koronavírus miatt idén sem engedik a szabad gumiválasztást.

Kiadta az idei F1-es nagydíjakra szánt gumik listáját a Pirelli, vagyis kiderült, hogy melyik nagydíjon melyik lesz az a három keverék, amit a csapatok használhatnak. A korábbi évekhez hasonlóan a gyártó összesen ötféle keveréket állít elő, a C1 a legkeményebb, a C5 a leglágyabb, ezek közül mindig hármat visznek el egy adott nagydíjra, a leglágyabb lesz a piros, a közepes a sárga, a legkeményebb pedig a fehér jelzésű.

Nem válogathatnak a csapatok a gumikeverékek között Forrás: Williams Racing

A lista azt mutatja meg, hogy az 1-től 5-ig tartó skálán mikor, melyik keverék felel majd meg a színeknek, az összeállítás lehetőséget teremt arra, hogy a korábbi évekhez képest a skála a lágyabb vagy a keményebb abroncsok felé mozduljon. A gyártó szerint

a legtöbb esetben nem változtattak a már bevált recepten, de 2019-hez képest lágyabb gumikat visznek Azerbajdzsánba és Brazíliába.

Kiderült az is, hogy a visszatérő Holland Nagydíjra a három keményebb keveréket választották az új Szaúdi Nagydíjra pedig a kínálat közepét viszik el.

„A kiválasztott gumik nagyrészt hasonlóan a tavalyiakhoz (vagy 2019-hez azokban az esetekben, ahol 2020-ban nem léptünk pályára), ami azt jelenti, hogy a csapatoknak bőven lehet adatuk, amire támaszkodhatnak, akad viszont két verseny, ahova lágyabbakat szántunk – mondta Mario Isola, a Pirelli autósportért felelős vezetője. – Az első Azerbajdzsán, ahol legutóbb a C2-es kemény gumikat nem használtuk, ezért a leglágyabbakat visszük a C3-C4-C5 révén. Aztán jön Brazília, ahova a C2-est, a C3-ast és a C4-est visszük, mert a legutóbb a C1-es a gumikopás terén nem volt sokkal előnyösebb a közepesnél.

Talán ennél is fontosabb, hogy a 2019-ig követett gyakorlattal ellentétben a Pirelli idén sem teszi lehetővé a csapatoknak, hogy a három keverék abroncsai közül tetszőleges arányban válasszanak az adott hétvégére,

minden pilóta két kemény, három közepes és nyolc lágy gumiszettet kap a teljes versenyhétvégére.

A gyártó ezt a koronavírus miatt esetlegesen felmerülő beszállítói és logisztikai nehézségekkel magyarázta és fenntartja a jogot, hogy az alábbi listán a későbbiek során is változtasson, a körülmények esetén akár 15 nappal az adott verseny előtt. Erre eddig nem volt szükség, de ha bekövetkezne, az teljesen felboríthatná az erőviszonyokat.

Gumiválasztás az idei F1-es nagydíjakra Forrás: Pirelli