Csak a tesztelés helyszínén indítják be Schumacher F1-es autóját

Forma-1, Abu-dzabi teszt, Mick Schumacher, Haas F1 Team
YAS MARINA CIRCUIT, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 15: Mick Schumacher, Haas VF-20 during the Abu Dhabi Post Season Test at Yas Marina Circuit on Tuesday December 15, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Zak Mauger / LAT Images)
Vágólapra másolva!
A koronavírus miatti korlátozások miatt kockázatos helyzetbe kerül Mick Schumacher és Nyikita Mazepin csapata, a Haas. A Ferrari mérnökei nélkül nem tudják beindítani az idei szezonra szánt autójukat, a német pilóta viszont elutazott az Egyesült Királyságba.

Továbbra sem tudja beindítani a Haas az idei F1-es autóját, mert a Ferrari mérnökei a koronavírus miatti utazási korlátozások következtében nem jutnak el az Egyesült Királyságba. A probléma nem újkeletű, de úgy tűnik, nem is lesz rá megoldás, így az amerikai istálló autójának szíve csak Bahreinben, az első teszt helyszínén kel majd életre.

Nem sokat fog változni a Haas az idei szezonra Forrás: Zak Mauger / LAT Images/Motorsport Images

Ez normális esetben igen nagy kockázat, hiszen, ha komolyabb probléma merül fel, akkor arra a gyáraktól távol, rövid idő alatt kell megoldást találni, ami szélsőséges helyzetben akár azt is jelentheti, hogy az istálló pályaidőt veszít a háromnapos teszten. Günther Steiner csapatfőnök viszont ezúttal nem tart ettől.

– nyilatkozta Steiner az F1 hivatalos weboldalának. – Ez nem fér bele az időbe, ezért úgy döntöttünk, hogy Bahreinben fogjuk beindítani. A csapat összerakja az autót az Egyesült Királyságban és Bahreinben indítjuk majd be a teszt előtt” – erősítette meg.

Az olasz szakember egyetértett azzal, hogy késő az első indítást közvetlenül a teszt előtti időszakra halasztani, „de most előnyös nekünk, hogy sok alkatrészt áthozunk [tavalyról], ezért ez nem olyan drámai helyzet, mint az összes többi évben lenne.”

Steiner arra utalt, hogy idén a költségcsökkentés jegyében minimális, de az autó teljesítményét mégis befolyásoló szabályváltozásokat vezetnek be, a Haas természetesen kénytelen alkalmazkodni ezekhez, de sajtóhírek szerint a csapat a két fejlesztési zsetonját sem használja fel.

Máskor nagy kockázat lenne várni az autó beindításával, de idén a Haasnak ez belefér Forrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

„A motor kapcsán is sok alkatrészt áthozunk, a sebességváltót is, valamint a kábelkötegeket is. Ha nem ez lenne a helyzet, akkor nagyon nagy kockázat lenne ezt Bahreinben elvégezni, a mostani felállással viszont kezelhető a rizikó” – árulta el.

A Ferrari mérnökeivel ellentétben Mick Schumacher elutazott a Haas-csapathoz az Egyesült Királyságba, ezért a csapat tájékoztatása szerint kihagyta az akadémistáknak szervezett edzőtábort is.