Ha Jackie Stewart sikerrel jár, Damon Hill soha nem tűnt volna el a Hungaroringen

Forma-1, Magyar Nagydíj 1997, Damon Hill, Arrows, Michael Schumacher, Ferrari
Damon Hill of Great Britain drives the #1 Danka Arrows Yamaha Arrows A18 Yamaha 0X11A V10 ahead of Michael Schumacher at the start of the Hungarian Grand Prix on 10th August 1997 at the Hungaroring Circuit, Budapest, Hungary. (Photo by Michael Coopern/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Damon Hill 1997-es Magyar Nagydíjon bemutatott emlékezetes alakításával lenne szegényebb a Forma-1 és a Hungaroring történelme, ha az 1996-os világbajnok kicsit bevállalósabb, derült ki az ő és a háromszoros világbajnok skót legenda, Sir Jackie Stewart elbeszéléséből.

Világbajnoki címe és a Michael Schumacherrel vívott ádáz csaták mellett Damon Hill neve leginkább az 1997-es Magyar Nagydíjról maradhatott meg az egyszeri magyar Forma-1-kedvelőkben, az akkor 37 esztendős világbajnok ugyanis kis híján nyerni tudott a gyengécske Arrows-zal a Hungaroringen. Végül "csak" második lett, mivel nem sokkal a cél előtt gondja akadt a gázpedállal, Jacques Villeneuve pedig az utolsó körben megelőzte. Ez a Magyar Nagydíjak történetében ikonikussá vált pillanat azonban nem jöhetett volna létre, ha Hill az 1997-es szezon előtt igent mond Sir Jackie Stewartnak.

Hill ahogy az 1997-es Magyar Nagydíjon megelőzi Schumachert és átveszi a vezetést Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Michael Cooper

A háromszoros világbajnok és fia, Paul az 1996-ban döntött úgy, hogy 1997-től saját csapatot indítanak a Forma-1-ben Stewart Grand Prix néven. A Ford gyári támogatását élvező istálló pedig szerette volna szerződtetni az 1996-os világbajnok Damon Hillt, akivel a Williams-istálló még vb-címe bebiztosítása előtt, a Belga Nagydíj alatt közölte, hogy kereshet magának új munkahelyet.

A döntés váratlanul érte Hillt, akinek az utolsó pillanatban kellett új csapat után néznie, végül pedig nem a neki szintén ajánlatot tevő Stewartot, hanem az 1996-os szezont egyetlen szerzett ponttal a konstruktőri pontverseny kilencedik helyén záró, Footworkból Arrowsá visszavedlő istállót választotta.

Most kiderült, azért döntött így, mert nem mert fejest ugrani az ismeretlenbe.

„Nagyon jó ajánlatot tett nekem – jelentette ki Hill a The Mindset of Champions elnevezésű, többek között a Jackie Stewart által alapított Race Against Dementia jótékonysági szervezetet támogató eseményen a skót legendáról. – Meg kell mondanom, megszakadt a szívem attól, hogy vissza kellett utasítanom Jackie-t, mivel tudtam, hogy álomszerű lenne neki versenyezni.

Túl nagy hitre lett volna szükségem ahhoz, hogy egy győztes csapatból egy olyanba menjek, amelyik még soha nem versenyzett, ugyanakkor soha nem kételkedtem Jackie-ben és Paulban."

Barrichello az 1997-es Monacói Nagydíjon Forrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Pedig Stewarték mindent megtettek, hogy meggyőzzék Hillt, még Íroszágba is elutaztak érte.

– mondta viccesen Sir Jackie Stewart. – Nagyon elszántan akartuk őt. Elutaztunk Írországba, mivel akkoriban ott tartózkodott. Úgyhogy elrepültünk, hogy találkozzunk a nagy Damon Hill-lel. Természetesen nem volt ott, aztán amikor megérkezett, nem vezette az átkozott autót, inkább mással szerződött le. De megbocsátottam neki."

Hill végül Michael Schumacher kizárásának köszönhetően a 12. helyen fejezte be az 1997-es szezont, amelynek fénypontját a Magyar Nagydíjon elért második hely jelentette. Ennek köszönhetően az Arrowsnak sikerült három ponttal megelőznie a Rubens Barrichellóval és Jan Magnussennel versenybe szálló Stewartot, amelynek legjobb eredménye szintén egy második hely volt, amelyet a brazil pilóta a Monacói Nagydíjon ért el. Az 1996-os világbajnok egy év után aztán otthagyta az Arrowst és pályafutása utolsó két F1-es szezonjára a Jordanhez igazolt.