Vágólapra másolva!
Nem csillapodnak a hullámok a Forma-1-ben az idén a Haas színeiben bemutatkozó Nyikita Mazepin körül. Az orosz versenyzőről kiderült, hogy tavaly nem állt meg a pirosnál, a szurkolók pedig továbbra sem felejtik el neki, amit a tavalyi szezon végén tett.

A tavalyi Abu-dzabi Nagydíj előtt szexuális zaklatással vádolt, saját csapata és az F1 által is elítélt Nyikita Mazepin "bűnlajstromához" újabb tételt írhatunk hozzá, kiderült ugyanis, hogy tavaly nyáron megbüntették, amiért Angliában vezetve nem állt meg a piros lámpánál. Az F1-ben az idén bemutatkozó versenyző rovásán már így is sok van, ezért nem számíthat másra, mint arra, hogy a sajtó minden lépését árgus szemekkel fogja figyelni.

Mazepinnek ennél rosszabb nem is lehetne a hírneve Forrás: James Gasperotti/Haas F1 Team

Mazepin előélete már azelőtt igen zűrös volt, hogy a Haas-istálló tavaly bejelentette a szerződtetését. Mind a pályán, mind azon kívül akadtak bőven olyan esetek, amelyek megkérdőjelezhetővé tették az amerikai csapat döntését, a legnagyobb port azonban kétségtelenül az Abu-dzabi Nagydíj előtt történtek kavarták. Az azóta 21. életévét betöltött pilóta Instagramjára posztolt egy videót arról, ahogy egy autóban fogdossa egy nő melleit. Hiába kért később bocsánatot és hiába írta le a hölgy (sokak szerint nem önszántából), hogy barátok és semmi kivetnivaló nincs Mazepin tettében, a Haas és az F1 is kemény szavakkal illette a tavalyi F2-es idény ötödik helyezettjét.

Sokan biztosra vették, hogy Mazepin ezek után nem tarthatja meg ülését, amit csak erősített a tény, hogy a Haas egyedül Mick Schumacher indította az abu-dzabi fiatal pilóták tesztjén, holott két autóval is körözhetett volna. A csapat azonban később megerősítette, hogy Mazepin marad. Mindezen vélhetően az sem fog változtatni, hogy most kiderült róla, tavaly nyáron szabályt szegett Angliában.

Még az F2-es szezon előtt vétett a szabályok ellen Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Joe Portlock

A Racefans cikke alapján Mazepin Oxfordshire-ben, egészen pontosan Bracknellben hajtott át egy piroson 1,7 másodperccel azután, hogy a lámpa áltváltott. A kihágásért az illetékes bíróság 274 font, átszámítva mintegy 111 ezer forint befizetésére kötelezte, valamint három büntetőpontot kapott a jogosítványára. Az eset még tavaly június 24-én, nem sokkal az F2-es szezon kezdete előtt történt, a meghallgatást pedig az idén január 14-én tartották. Mazepin elismerte a vétséget.

A közhangulat továbbra is igencsak Mazepin ellenes

Előélete és viselkedése miatt az orosz pilóta nem számíthat kedvező fogadtatásra a Forma-1-ben, és nemcsak a sajtó fogja minden lépését nagyítóval lesni azt várva, hogy mikor követ el hibát, hanem a rajongók többsége is igencsak ellene van. Ezt mutatja már az a petíció is, amelyet rengetegen aláírtak annak reményében, hogy elérhetik, az FIA vonja vissza Mazepin superlicencét, de tetten érhető a Haas-istálló által nemrég kitett Twitter-poszt alatt is.

Szétszedték a kommentelők a Haast emiatt a poszt miatt

A Haas azt leszámítva, amikor megerősítette az orosz versenyző helyét, nem posztolt semmit Mazepinről a tavalyi incidens óta, feltehetően azért, hogy kicsit csillapodjanak körülötte a kedélyek. Január 23-án azonban úgy döntöttek, itt az ideje jelezni, hogy nem csak Mick Schumacherrel állnak rajthoz az idén, ezért kitettek egy videót Mazepin tavalyi F2-es silverstone-i győzelméről.

A kommentszekció pedig azonnal felrobbant és elszabadult a pokol.

A kommentelők felváltva kezdték el szidni az oroszt, sokan nyomdafestéket nem tűrő módon fejezték ki nemtetszésüket. A finomabb hozzászólások között olyanok szerepeltek, mint a „most úgy teszek, mintha nem láttam volna ezt a tweetet"; „csak Mickről szeretnék posztokat!"; „a legjobb lett volna azonnal törölni ezt a posztot, miután kikerült, a második legjobb időpont pedig most van", vagy „az összes pénzes pilóta közül, akiket a Haas választhatott volna, sikerült egy molesztálót a csapathoz vinni." Volt olyan is, aki feltette a kérdést, hogy „ki ez az ember? Miért posztoltok róla? Ő nem releváns az F1 számára."

Természetesen ha már megtarthatta a helyét, a Haas Mazepinről is fog megosztani tartalmat a közösségi felületein, ahogy megtette ezt egy héttel az említett poszt után is, a kommentek azonban mit sem lettek pozitívabbak.