Újrakezdést sürget a Ferrari elnöke az F1-es csapat tragikus szereplése láttán

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, John Elkann, Scuderia Ferrari
IMOLA, ITALY - NOVEMBER 01: Chairman of Ferrari John Elkann looks on from the grid before the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on November 01, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
John Elkann, a Ferrari elnöke úgy látja, újrakezdésre van szükség ahhoz, hogy ismét sikeresek legyenek a Forma-1-ben, mert hiába a történelmi múlt, az semmit sem jelent.

A Ferrari a tragikusan gyenge, konstruktőri hatodik hellyel záruló 2020-as szezon után 2021-ben is csak mérsékelt előrelépésre számít, azaz győzelmekben és világbajnoki címekben egyáltalán nem gondolkodnak Maranellóban. A vörösök 2019-ben kerültek vakvágányra, majd a motorjukkal kapcsolatos szabálytalanságokkal teljesen lenullázták magukat 2020-ra. Minderre jött a koronavírus-járvány és az annak következtében eltolt szabályváltozások, valamint a fejlesztések befagyasztása, ami megnehezíti a minél hamarabbi visszazárkózást. John Elkann, a Ferrari elnöke úgy véli, itt az ideje tiszta lappal újrakezdeni.

A Mercedesszel az idén sem fognak versenyezni Forrás: Motorsport Images/Charles Coates

Miután az elmúlt 40 év legrosszabb eredményét érte el a Scuderia, Elkann egy befektetőknek tartott konferenciabeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a múltjából aligha fog megélni a Forma-1 legsikeresebb és legrégebbi csapata, amely nem mellesleg 14 éve nem nyert egyéni, 13 éve pedig konstruktőri világbajnoki címet. „Az 1000. futamunkat ünnepeltük, ami a legmagasabb szám, amit csapat elért a Forma-1-ben. Emellett nyertünk versenyeket a GT-sorozatokban, valamint több mint 2,5 millió embert értünk el az eSport szériával.

– mondta az elnök.

A szabályok a szokotthoz képest kevesebbet változtak az idei szezonra, emiatt a csapatok nagyrészt a tavalyi autójukkal fognak versenyezni az idén is. Noha a Ferrarinál úgy vélik, a motorral előre fognak tudni lépni, és az aerodinamikai fejlesztésektől, valamint az autó hátsó részének megváltoztatására felhasznált zsetonoktól is azt várják, hogy hoznak a konyhára, Mattia Binotto csapatfőnök szerint a Mercedes előnye túl nagy ahhoz, hogy nyerni tudjanak.

Elkann finoman jelezte, hogy ennél több kell Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A 2022-ben érkező új szabályok azonban minden csapatnak, köztük a Ferrarinak is lehetőséget jelentenek arra, hogy tiszta lappal induljon. Elkann szerint nagyon is erre van szükségük.

– szögezte le a 44 esztendős olasz-amerikai, aki jelenleg nemcsak elnöke, hanem átmenetileg vezérigazgatója is a Ferrarinak, miután a korábban lemondó Louis Camilleri utódját még mindig nem találták meg.

Elkann ezzel kapcsolatban elmondta, hogy bizottságot állítottak fel Camilleri utódjának keresésére, de nem kapkodnak. „Meg akarjuk adni a szükséges időt, hogy megtaláljuk a legalkalmasabb vezérigazgatót a vállalatunknak. Ezúton is szeretném kifejezni legmélyebb köszönetemet Louis-nak a személyes hozzájárulásáért, amit 2018 óta vezérigazgatóként, 2015 óta pedig az igazgatótanácsunk tagjaként tett."