Kitart a Sauber a Ferrari mellett, még nem tudni, milyen néven

Forma-1, Portugál Nagydíj, péntek, Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo, Charles Leclerc, Ferrari
Alfa Romeo's Italian driver Antonio Giovinazzi (L) and Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc drive during the first practice session at the Autodromo Internacional do Algarve on October 23, 2020 in Portimao ahead of the Portuguese Formula One Grand Prix. (Photo by JOSE SENA GOULAO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lapértesülés szerint a jelenleg Alfa Romeo Racing néven versenyző Sauber továbbra is a Ferrari motorjait használja majd, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a főszponzori együttműködés is folytatódik-e a 2022-es szezontól.

A Renault-val kapcsolatos pletykák ellenére az Autosport értesülése szerint a következő években is a Ferrari motorjait használja majd a jelenleg Alfa Romeo Racing néven futó Sauber. A svájci istálló 1997-től a Ferrari ügyfele, az együttműködés csak akkor szakadt meg, amikor 2006 és 2009 között a Sauber a BMW gyári csapataként működött, és várhatóan 2022-2025 között is folytatódik.

A Ferrari ügyfele maradhat az Alfa Romeo csapatát működtető Sauber Forrás: AFP/Jose Sena Goulao

Az esetleges változás azért merült fel, mert az Alfa Romeo anyavállalata, az FCA beolvadt a Stellantis nevű új autóipari konszernbe, és egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az eladások terén küszködő márka sorsa. A Renault-nak közben egyetlen ügyfele sincs a Forma-1-es csapatok között, csupán a gyári istállót látja el erőforrásokkal.

Azt továbbra sem tudni, hogy a Ferrarihoz a tulajdonosi kör révén kötődő, de külön entitásként működő Alfa Romeo a Sauber főszponzora marad-e,

viszont a szaklap szerint a svájciak 2022-es autóját a Ferrari-motorhoz és sebességváltóhoz tervezik, mert a csapat tulajdonosai inkább a már járt utat követik, és nem változtatnak a jól ismert beszállítón.

A Sauber az évek során többször együttműködött a Ferrarival a pilótanevelés terén is, Hinwilben kezdte meg F1-es pályafutását Charles Leclerc, és jelenleg a csapat tagja Antonio Giovinazzi, a Ferrari korábbi tesztpilótája is. Idén viszont a Ferrari a Haashoz küldte Mick Schumachert és az amerikai istálló kiszolgálására külön részleget is felállítanak Maranellóban.

Azt még nem tudni, hogy az Alfa Romeo marad-e a mezőnyben 2022-től Forrás: Sauber Group

Ez is arra utalt, hogy a Sauber esetleg kikerül a Ferrari érdekköréből, de az olaszok érdeke is a közös folytatás, részben a motorszállítás, részben a sportágban folyamatos csatározások miatt, hiszen az ügyfélcsapatok általában a beszállítóiknak kedvezően szavaznak különböző ügyekben, ezért nagy hiányosság lenne, ha a Scuderia elveszítene egy szövetségest.

Az értesülést az RTL és a Corriere della Sera is közölte, az olasz lap szerzője, Daniele Sparisci szerint a Sauber kapott ajánlatot a Renault-tól is, amit tanulmányoztak, de Maranellóban biztosak abban, hogy létrejön a szerződéshosszabbítás.