Nissany javára tovább csökkenti a Williams a versenyzők edzéslehetőségét

Forma-1, Roy Nissany, Williams Racing, Abu-dzabi Nagydíj 2020
Roy Nissany (ISR) Williams Racing Test Driver. Abu Dhabi Grand Prix, Friday 11th December 2020. Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, UAE.
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál kevesebb tesztlehetőséget kap az F1 idei mezőnye a szezonkezdet előtt, ráadásul a Williams ennek harmadát is elveszi a versenyzőitől az F2-ben szereplő Roy Nissany miatt.

A Williams bejelentette, hogy a 2021-es szezon során is tesztpilótaként alkalmazzák Roy Nissany-t, aki a Forma-2-ben tavaly az összetett 19. helyét szerezte meg és csupán egyetlen kiemelkedő lehetősége volt a sikerre, amikor a belgiumi forduló sprintfutamán a fordított rajtrácsos pole pozícióból indult.

Nissany 2021-ben is a Williams tesztpilótája lesz Forrás: Williams Racing

A némi magyar háttérrel is rendelkező izraeli pilóta 2021-ben három alkalommal vezetheti majd a Williams autóját első szabadedzéseken, ráadásul az istálló az egyik előszezoni tesztnapot is neki szánja. Ez azért különösen nagyvonalú döntés, mert

idén minden korábbinál kevesebb tesztlehetőség lesz az idénynyitó előtt, mindössze három napot tölthetnek pályán a pilóták Bahreinben.

Ez azt jelenti, hogy fejenként átlagosan másfél nap jut a versenyzőknek, a Williams pilótapárosának, George Russellnek és Nicholas Latifinek viszont legjobb esetben is be kell érnie egy-egy nappal. Az autók ugyan alapvetően nem változnak a 2020-as szezonhoz képest, de ez így is rendkívül kevés idő arra, hogy felvegyék a ritmust.

Nissany az éles bevetések mellett a korábbiaknál is több feladatot kap a szimulátorban, miután a csapat szerint értékes visszajelzéseket adott és hozzájárult a tavalyi FW43-as fejlesztéséhez.

Nissany tavaly a Spanyol, Olasz és Bahreini Nagydíj első szabadedzésén vezethette az autót, valamint részt vett a szezon utáni tesztelésen is Forrás: AFP/Jennifer Lorenzini

„Örülök, hogy Roy 2021-ben is folytatja a munkát a csapat hivatalos tesztpilótájaként – nyilatkozta Simon Roberts csapatfőnök. – Nagyon elégedettek voltunk Roy hozzájárulásával a pályán és a grove-i szimulátorban végzett munkája révén, segített, hogy képesek legyünk gyorsulni az FW43-assal. Azt is jó volt látni, hogy Roy pilótaként is fejlődött, kétségünk sincs afelől, hogy idén is egyre erősebb lesz.”

A Williams tavaly a konstruktőri világbajnokság utolsó helyzettje lett,

a csapat történetében először pont nélkül zárt. Ősszel az alapító Sir Frank Williams és lánya, Claire formálisan is átadta az istálló irányítását az új tulajdonosnak, a Dorilton Capitalnek, ők kinevezték a csapatfőnöki posztra Robertset és február 1-től Jost Capito lesz az ügyvezető. A Williams 2022-től szorosabbra fűzi az együttműködését a 2014 óta verhetetlen Mercedesszel, ami a motorokat is szállítja a csapatnak.